20 Şubat 2010

Utanırsanız ameliyata kadar gider

http://haber7media.noc.com.tr/haber/haber7/photos/391420090208113835254.jpg
Radyo 7'ye konuk olan Genel Cararhi Uzmanı Op. Dr. Ali Durmuş kıl dönmesi ve hemoroit hastalarının tedavide geç kalmaları nedeniyle bu hastalıklar için cerrahi müdahale gerektiğini söyledi.

Hemoroitin dostu kayısı…

Radyo 7’nin sevilen programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Durmuş oldu. Kıl dönmesi ve hemoroitin konuşulduğu programda Durmuş, utanma nedeniyle iki hastalığın da ilerlediğini belirterek, basit bir şekilde tedavi edilebilecekken cerrahi müdahaleye kadar gittiğini söyledi.

EDA: Kıl dönmesi kimlerde görülür? Nedir?

Ali Durmuş: İlk çıkışında Vietnam savaşında Amerikalıların çoğu arabada oturduğu için genelde şoförlerde görmüşler bunun daha sonra oturmaya bağlı olduğunu düşünmüşler. Zaman içinde bu kıl dönmesi kıllı olmayan insanlarda da görülmüş. Genelde oluş sebebi herhangi bir kılın ucunun içine doğru girmesinden kaynaklanıyor. Zaman içinde bir iki kıl bir yumak halinde ortaya çıkar. Hasta devamlı akıntıdan dolayı bize şikâyete gelir.

EDA: Size bu nedenle gelen hastalara neler öneriyorsunuz?

Ali Durmuş: Bize gelen hastalar genelde genç nüfus olduğu için o bölge mahrem olduğu için geç geliniyor. Bir kıl dönmesi olduğu zaman çekingenlik oluyor. En önemli etken yaş ilerledikçe toplum açısından utanılacak diye düşününce bir kıl dört beş tane kıl haline geliyor ve bu büyük sıkıtılar yaratıyor. İlk başta geldiği zaman ufak bir müdahale ile kurtulacakken daha sonra bakıyorsunuz ki çok zor ameliyatlar yapıyoruz.

EDA: Kıl dönmesi operasyonu ne kadar sürüyor?

Ali Durmuş: Yapan cerraha göre değişir fakat genelde yarım saat ile bir arasında yapılır. Bu işin gerçekten uzamanı olması lazım. Hastaya zaten bilgilendirmeden bu iş kesinlikle yapılmıyor. Çok ciddi bir operasyon değil. Hasta doktoruyla iyi bir diyalog kurarsa cerrahi teknikten ziyade oranın temiz tutulması soncunda hastalık tekrarlamaz.

EDA: Gümüş nitrat yöntemi nedir?

Ali Durmuş: Ufak olursa gümüş nitrat yöntemi uygulanıyor. Yara belli bir aşamaya geldikten sonra gümüş nitrat özelliği şudur; içinde gümüş yakıcı bir madde yani dokuyu yakıyor. Böylelikle hastanın iyileşmesini hızlandırıyor. Bunun suları da var içine gümüş nitrat döktüğü zaman kılları yakıyor ve bir iyileşme sağlıyor. Fakat bunun başarısı düşük oluyor çünkü hasta bize geldiği zaman ilerlemiş oluyor.

EDA: Hemoroitin neden olduğunu ve neden ortaya çıktığını anlatır mısınız?

Ali Durmuş: Genelde hemoroit dediğimiz yer bağırsağın son kısmıdır. Kabızlığa bağlı arter geliyor ve bir de toplardamar var. Toplardamar çıkarken normal harekete göre çıkar. Toplardamar arttığı zaman eğer kabız kalırsanız orada bir kan göllenmesi oluşur. Hemoroitin ana teması budur. Bu zaman içinde yastıkçıklar vardır siz zorlandıkça hemoroit başlangıcında tedavi görmedikçe bu anal kanal aşağıya doğru sarkmaya başlar. Anal bölgede aşağıya doğru sarkmaya başladığı zaman ağrı yapar. Belirti olarak hastanın kanaması olabilir veya aşırı kabızlıktan dolayı hasta şikâyete gelir. Hamile bayanlarda da olabiliyor.

EDA: Ameliyat kesin çözüm müdür? Tekrarlama şansı var mıdır?

Ali Durmuş: Hastaya göre tedavi seçmek lazım. Her hastaya lazer veya ameliyat olmaz. Her hastanın ayrı bir hastalığı vardır. Hastalarıma ameliyat sonrası şunları öneriyorum. Hata olursa ikimizden kaynaklanır diyorum. Her sabah kalktıklarında bir bardak su içsinler ve akşamları saf zeytinyağlı yeşil salata yesinler. Gün içinde de dört beş tane kayısı yerlerse daha iyi olur.

EDA: Hemoroitle bağırsak kanseri karıştırılıyor mu? Yoksa hemoroitte bağırsak kanserine yol açıyor mu?

Ali Durmuş: Orası mahrem bölge olduğu için hastanın kanaması olduğunda kendi tedavi oluyor. Genelde ilk başta kendi tedavi olmaya çalışıyor baktı ki kanama artıyor, doktora başvuruyor. Kanser oranı kırk yaşından sonra yükseliyor. Hemoroit hiçbir zaman kansere çevirmez. İkisi ayrı bir hastalıktır ama kanser hemoroit gibi davranır. Kanama ve ağrılar hemoroitle karıştırılabilir.

Sağlıklı beslenmeden diyete, şifalı bitkilerin gizemli dünyasından hayatı yaşanılır kılan pratik bilgilere ve yemek tariflerinden çocuk gelişimine pek çok konu Eda'yla Gün Ortası'nda.

Alanında uzman konuklarıyla Eda'yla Gün Ortası hafta içi hergün saat 12.00' de Radyo 7'de…

İstanbul – 104.6
Ankara – 89.8
İzmir – 101.3
Ve tüm Türkiye’de

www.radyo7.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum