21 Şubat 2010

Yemekten vazgeçemiyorsan tokluk hissi veren fıkraları dene!

http://medya.zaman.com.tr/2010/02/21/makarna.jpg
Porsiyon karmaşası çağımızın vebası olan obezite salgınının öncelikli nedenlerinden biridir. Genç, yaşlı, çocuk ya da büyük birçok insan aşırı yediğini farketmiyor.

Ambalajlanmış gıdalarının tek kişilik görünüşüne aldanıp hepsini tüketiyor. Oysaki bunlar en az 2 kişilik veya daha fazla insan için hazırlanmıştır. Peki porsiyon miktarını ayarlamak için neler yapabilirsiniz?

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte size kendinizi tok hissederek porsiyonlarınızı azaltmanın yolları:

1. Tabağınıdaki yemeği bitirdikten sonra 10 dakika bekleyin. Midenizin tok olduğunu beyine iletmesi için biraz zamana ihtiyacı var. Makarnaya ya da pilava geçmeden kendinize oyalanacak bir şeyler bulun. Yemekte kalabalıksanız bir fıkra anlatabilirsiniz, eğer tek başınıza iseniz gazete okuyun ya da evin içinde biraz dolaşın. Bu geciktirmeyi yaptıktan sonra gerçekten aç olduğunuzu hissediyorsanız, makarna yerine sebze yemeği ya da salata yiyin.

2. Tabağınızı temizlemekten kaçının. Dört kişiden biri yedikleri porsiyonun büyüklüğüne bakmaksızın tabağına konulan her şeyi yer. Bunun yerine, sağlıklı miktarlarda yiyin ve durun. Yemekleri yarına saklamak, vücudunuzu aşırı yüklemekten iyidir.

3. Asla doğrudan kutudan, kartondan ya da kaptan yemek yemeyin. Tabağınıza porsiyon olarak yemeğinizi alın ve yemeğin kutusunu uzak bir yere koyun.

4. Bol bol yemek istiyorsanız, bunu yapın. Tabağınızı çok az çeşniyle süslenmiş sebzelerle ya da salatayla aşırı şekilde doldurun. Ya da bir kase et veya tavuk suyuyla hazırlanmış çorba için. Bunlar su bakımından zengin, az yağlı gıdalardır. Çok fazla yemeniz bir sorun oluşturmaz.

5. Akşam yemeğinde yemek tabağı yerine salata tabağı kullanın. Bu otomatik olarak porsiyon kontrolü sağlayacaktır.

6. Evdeki yemek takımlarınızı küçültün. Yiyecek ya da içecek sipariş ettiğinizde ya da marketten ambalajlanmış gıda satın aldığınızda otomatik olarak en küçük boyunu alın. Yağ eklenmemiş salata ve sebzelerden ise istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.

7. Tek kişilik gıdalar alın. Dondurma, tatlı ya da diğer yüksek kalorili gıdalar satın alırken ya da yaparken tek kişilik porsiyonlar halinde alın, yapın. Kek yerine top kekler yapın, kiloluk dondurma yerine sandviç şeklindeki dondurmalardan alın.

8. Öncelikle yiyeceklerin etiketlerini okuyun. Birçok ambalajlanmış yiyecek ve içecek tek kişilik porsiyonmuş gibi görünmesine rağmen bu 2 ya da daha fazla kişi için hazırlanmış anlamına geliyor. Etiketteki kaloriler ve diğer besin değeri bilgileri sadece 1 porsiyona aittir. Bu nedenle, öncelikle pakettekinin kaç porsiyonluk olduğuna bakın. Sonra tek porsiyon yediğinizden emin olun.

9. Yemek yemeye başlamadan önce kalan yemeklerinizi paketleyin. Hemen sağlıklı bir yiyecek kabına koyup saklayın. Çünkü, önünüzde duran boş yemek tabağı daha çok yemenize yol açar. Tabağınıza bir porsiyonluk alın, kalanını dolaba kaldırın.

10. Yemeklerinizin yanında çiğ ürünleri de tercih edin. Yemeğin yanında bir parça meyve ya da sert ve gevrek, büyük porsiyon kereviz, havuç ya da biber yiyebilirsiniz. Yemeğinizi elma, portakal, büyük bir dilim karpuz veya kavun ile dilimlenmiş domatesle güçlendirmenin başka kolay ve sağlıklı yolu yoktur.
Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum