3 Mart 2010

Başlık parası alan işçilerin iş akitleri fesih edilecek.

Mardin’in BDP’li belediyelerinde çalışan işçiler başlık parası alıp, kız çocuklarını erken yaşta evlendirirlerse iş akitleri fesh edilecek.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifememduh.jpg
Belediye-İş Sendikası Mardin Şube Başkanı Memduh Öztürk, Mardin’e bağlı BDP’li belediye başkanlıkları ile imzalanan sözleşmede başta başlık parası alan ve kız çocuklarını erken yaşta, kız çocuklarını okula göndermeyen, ikinci evlilik yapan ve ailesine şiddet uygulayan erkek işçilerin iş akitlerinin fesh edilmesi veya görevlerinde pasifleştirilmesi konusunda antlaşmaya vardıklarını söyledi.

Kadın haklarının korunması ve kadınlara uygulanan ayrımcılığın önlenmesi için sendika olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek için Belediye İş Sendikası BDP’li Mazıdağı, Dargeçit, Kızıltepe ve Derik ilçelerinin BDP’li belediye başkanları ile imzaladıkları sözleşmelerin sonuncusunu Nusaybin Belediyesi ile yaptı.

Nusaybin Belediyesi ile yaptıkları sözleşme hakkında bilgi veren Öztürk, sözleşmenin kadına uygulanan ayrımcılığın sona ermesi, kadının toplumda hak ettiği değeri bulması bakımından olumlu etkisi olacağını düşündüğünü söyledi.

Konuşmasında BDP’li belediyelerde çalışan işçilerin başlık parası alıp, kız çocuklarını erken yaşta evlendirmeleri halinde iş akitlerinin fesh edileceğini dikkat çeken Öztürk:

''Bölgenin kanayan yarası olan başlık parası ve kız çocuklarının okutulmaması ile erken yaşlarda evlendirmelerine yönelik sendika olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirdik. Bunu da belediyelerle yaptığımız sözleşmenin içine maddeler halinde yerleştirerek bir nevi bunu resmileştirdik. İşçinin eşine ve ailesine karşı sorumluluğu başlıklı sözleşmenin 78. maddesinde, sendika üyesi erkek işçinin ikinci eş alması, aile içi şiddet, kadına fiziksel, ekonomik, sosyal ve iradesini kıran psikolojik ve benzeri şiddet uygulanması, kız çocuklarının eğitiminin engellenmesi, küçük yaşta-başlıkla-zorla evlendirme, boşanma durumunda kadına yasal haklarının verilmemesi, kadın olmaktan kaynaklı zorlayıcı yöntemlerin uygulanması durumunda sendikanın kadından yana olması, sendika üyesi işçinin aylık ücretinin yarısı ve ikramiyelerin kadına verilmesi. Ödüllendirmenin olmaması, sendikalı erkeğin aile içi şiddet ve kadına şiddet uygulaması durumunda disiplin suçu kapsamına alınması, görevinde pasifleştirilmesi kabul edildi.''

Yaptıkları çalışmanın diğer belediyelere ve resmi kurumlara da örnek olması açısından kentin AKP’li ve BDP’li iki bayan milletvekiline de seslenen Öztürk, kendilerinden bu uygulamaya sahip çıkmalarını istedi.

Öztürk, sözleşmede ayrıca 25 Kasım ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadın çalışanların ücretli izinli sayılması ile kız çocuklarının eğitiminin engellenmesi durumunda erkek çocukların da eğitim bedelinin kesilmesi, belediye ve sendika tarafından yapılan her türlü destekten men edilmesinin yer aldığını kaydetti.

Sözleşmeyle işçilerin ücret ve sosyal haklarında da iyileştirmeler yapıldığını, işçi ücretlerinde yüzde 15, sosyal haklarda ortalama yüzde 30 artış yapıldığını belirten Öztürk, ''Sendikada ve toplumda her türlü sosyal ilişkisinin kesilmesi, cinsiyet ayrımcılığın suç kapsamına alınması, sendika içinde kadın birimin oluşturulması, kadına her türlü manevi desteğin sağlanması, kadının sorunu ve çözümü kadın kurumlarıyla paylaşması, sendikal etkinliklerde kadına yönelik etkinliklerin öncelikle ele alınması, kadına yönelik şiddetin önlenmesine dönük değişen yasaların pratikte uygulanması ve uluslararası tüm sözleşmelere uyulması kabul edildi.”diye konuştu.
Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum