27 Mart 2010

Doğru diş fırçalamanın püf noktası ne?

http://medya.zaman.com.tr/2010/03/27/disfircalama.jpg
Uzmanlara göre sağlıklı şekilde diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçiminden geçiyor.

En uygun diş fırçasının naylon ve orta sertlikteki fırçalar olduğunu belirten Bursa Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Diş Tabibi Muharrem Kuş, ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması gerektiğini kaydetti. Uygun fırça seçildikten sonra dişlerin günde en az iki kere fırçalanmasını tavsiye eden Kuş, diş macununun ağza verdiği hoş koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırdığına işaret etti. Diş parlatma tozlarının diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamasını isteyen Kuş, aşırı kullanımların diş sağlığı açısından zararlı olduğunun altını çizdi.

Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareketlerin aynı olduğunu kaydeden Başhekim Kuş, fırçanın diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirildiğini, bu durumun bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalandığını söyledi. Daha sonra fırçanın bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalamanın sürdürüleceğini anlatan Diş Tabibi Muharrem Kuş, diş fırçalama şeklini şöyle anlattı: "Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır. Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz. Diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir."

DİŞ İPİ NASIL KULLANILIR?

Diş ipi kullanmanın da yararına dikkat çeken Diş Tabibi Muharrem Kuş, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından diş ipini tavsiye ettiklerini söyledi. Çok küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Kuş, dişler fırçalandıktan sonra diş ve diş eti çizgisi ile dişler arasında kalan yemek artıklarının temizlenmesi için diş ipi kullanıldığını, bu artıkların en önemli çürük nedenleri olduğunu dile getirdi. Kuş, diş ipinin kullanma şeklini de şöyle açıkladı: "Otuz santimetre kadar diş ipi alınır. Diş ipinin bir bölümü bir elin orta parmağına diğer ucu da diğer elin orta parmağına dolanır. İpin bir bölümü ortada kalmalıdır. Ortada kalan ip bölümü işaret parmağı ile geriye doğru itilir. İp, dişler arasından geçirilir. Bu hareket sırasında sert olunmamalıdır. İp diş etine kadar indirildikten sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir. Bu sırada diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir. Aynı uygulama diğer bir parça ip alınarak alt dişler için de tekrarlanır."
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum