Engin tarihine ışık tutacak ve dünya kenti olmaya aday Mardin’in tarihi yapılarının tanıtımına ve gelecek nesillere aktarılmasına hizmet edecek bir kitap olan “ Mardin Anıtlarından Tezyini Yorumlar” kitabının basımını gerçekleştiren Mardin Valiliği’nin bu çalışmasında Ordunaryüs Profesör Doktor A. Süheyl Ünver ve Sanat Atölyesi ekibinin imzası bulunuyor.
Uzun bir araştırma ve yoğun bir çalışmanın ürünü olan bu kitabı Mardin Valisi Hasan Duruer’in büyük katkılarıyla hazırladıklarını belirten Gülbün Mesara, “Tarihi içinde, farklı inançların ve kültürel zenginliklerin uyumla harmanlandığı Mardin Kenti, bütün bu özellikleriyle, bugün Türkiyemizin giderek popülaritesi yükselen en gözde merkezlerimizden biridir. Sahip olduğu değerleri ve önemi günümüzde idrak edilen bu uygarlıklar beldesindeki mimari yapıların özgün bezemelerini yorumlama amaçlı çalışmalarımızı, Mardin Valisi Sayın Hasan Duruer’in öneri ve teklifleri sonucunda başlattık” dedi.
2009 yılında Mardin’i tanımaya yönelik ziyaretlerinde, yapıları yakından inceleme fırsatını bulduklarını ve tarihi yapıları tetkikleri sırasında aldıkları notlar ve bunlarla ilgili görsel malzemeler, bu konudaki desen ve motif araştırmalarının özünü teşkil ettiğini ifade eden Mesara,” Mardin’in kültür tarihinin çok değerli belgeleri olarak gördüğümüz özgün tezyinatına dair şevkle ve keyifle yaptığımız yorumları koleksiyonunun sergilenmesi ve kitaplaşmasını gerçekleştiren Mardin Valisi Sayın Hasan Duruer’ teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Mardin tarihi yapılarını yansıtan Mardin Anıtlarından Tezyini Yorumlar kitabının, titiz bir araştırma ve çalışmanın sonucu oluştuğunu belirten Mardin Valisi Hasan Duruer , “2009 yılında başlattığımız sokak sağlıklaştırma projelerimizle, Mardinimizi, tarihi dokusunu koruyarak, sanat sokaklarının bulunduğu, kültür-sanat faaliyetlerinin doruk noktaya ulaştığı bir kültür ve inanç turizmi merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimize bizi bir adım daha yaklaştıran ve bizlerle aynı özveriyi göstererek, ilimiz kültürüne değişik tarz ve üslupta zenginlik katan Ord.Prof.Dr.A.Süheyl Ünver Sanat Atölyesi yetkililerine “Mardin Mimari Anıtlarından Tezyini Yorumlar Sergisi” ne katkılarından dolayı teşekkür ederim” dedi.
Özenle hazırlanan kitap, Artuklu sanatının XII. Ve XIII. Yüzyıllarda Mardin’ de geliştiği dönemlere ait dini ve sivil mimari yapılarında gözlemlenen yazılı, tezyini motifli ve çeşitli semboller içeren taş kabartma, çeşitli teknikteki süslemeler, aynalar, kapı tokmakları, taş işçiliğini örnekleyen bezemeler gibi çok sayıda fotoğraf ve çalışmayı barındırıyor.
Kitapta bulunan eserler bir süre önce İstanbul Cemal Reşit Rey Salonunda sergilenmiş ve yoğun bir ilgi görmüştü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum