17 Şubat 2008

SÜRGÜCÜ BELDESİ (Awina, Avina, Awéna, Ewéna, Avéne)

Sürgücü Eski cami---Şeyh Pir isa Türbesi---Şeyh Fakir Balıklı Gölü---Demirtaş Alabalık Tesisi
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Sürgücü Mahallesi Posta Kodu: 47860
---------------------------------------------------------------------------------------------
SÜRGÜCÜ BELDESİ
Kavak ağaçlarıyla göğe ulaşma çabası içerisinde olan bir beldedir Sürgücü. Üzümün pekmezle seviştiği, yeşille kucaklaşan beldedir Sürgücü. Tepelere yayılan evlerin belde meydanından seyri, meydanın evlerden seyredilişi tadılası hoşluk. Tarihi aynadan seyretmek; Sürgücü evlerini seyre dalmakla eş olsa gerek. Ağanın Konağıyla yanı başındaki tarihi camiin yürek sızlatan dostluğunu, kardeşçe duruşunu, seyrediştir Sürgücü.

Sessizce bir ortama, dostlarla doğa eşliğinde muhabbete, ailece yapılacak pikniklere ev sahipliği yapmaya hazır çayıyla kucak açıyor sevgiye, muhabbete Sürgücü. Tarihi kasrı ve köprüsüyle yürekleri tarih denizinde serinleten beldemiz Sürgücü Bir gölet kenarında oturası gelir ya insanın. Bu göl ki balıklarıyla kutsallaşan derya. Dertlere derman olan kaynağıyla özdeşleşen Balıklı göl. Balıklara yem vererek ve kaynağından içilerek sarılık hastalığının tedavisine inanılan Şeyh Fakir Balıklı gölü.

Sürgücü sakiniyken vefat eden ve Sürgücü halkı için sağlığında örnek alınan Pir İsa'nın türbesine ev sahipliği yapıyor Sürgücü. Tarihten bu yana ziyaret edildi ve edilecektir. Dertlilerin uğrak yeri olmayı sürdürecektir Pir İsa'nın Türbesi. Şeyh Ahmet olarak bilinen ve ağaçlarla kaplı olan, Şey Ahmet'in yaşadığına inanılan ve dilek ağaçlarına bağlanan dileklerle yüz yüze gelmek gerek. Şeyh Ahmet'ten Sürgücüyü seyretmekte ayrı bir güzellik katıyor insan kalbine. Yeşilliğiyle, bağlarıyla, asırlık ceviz ve çınar ağaçlarıyla, misafirperver insanlarıyla tanınması, bilinmesi birilerine anlatılması gereken bir beldedir Sürgücü.
İsmail BİLGİN
Sürgücü İlköğretim Okulu Öğretmeni
----------------------------------------------------------------------------------------------
SÜRGÜCÜ BELDESİ HAKKINDA
Sürgücü üç tarafı dağlarla çevrilidir. Düz yerlerde hangi noktada kazı yaparsan su fışkırır. Bu suyun derinliği 6 ile 10 m arasında değişmektedir. Sürgücünün her tarafı yemyeşildir. Bu nedenle il bazında ismi yeşil sürgücüdür. Sürgücü yeşilliğiyle suyuyla havasıyla tam bir cennet köşesine benzer.
Hele hele eski eserlerine bakarsan; Tarihi hamamı, Taş köprüsü, Camileri, Türbeleri ve mağaralarıyla o kadar güzeldir ki bölgede benzerlerine rastlamak imkânsızdır. Buna rağmen Sürgücü halkı geçim sıkıntısı çekmektedir. Çünkü mevcut nüfusuna göre ekilebilecek arazileri azdır. Belde nüfusu hızla artmaktadır.
Devlet tarafından da gerekli iş alanları kurulmadığından dolayı gençlerin tümü işsizdir ve geçim sıkıntısı çekmektedir. Belde halkı şu ana kadar sulak arazilerde tütün ve ihtiyacı oranında çeşitli sebzeleri ekerek geçimini kısmen sağlardı. Tekel tarafından tütüne de talep olmayınca halk tütün ekme işini de bıraktı. Her yıl mart ayından itibaren beldeden 2000 den fazla genç başta İstanbul olmak üzere metropollere mevsimlik işçi olarak göç etmektedir.
Yazan: HACI ARİF AYAĞ
YORUMCULARIMIZA: İsimsiz yorumları yayınlıyamıyoruz. Bizi anlayışla karşıladığınız için teşekkürler.


Daha Büyük Haritayı Görüntüle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum