2 Mart 2008

MAYINSIZ BİR TÜRKİYE İÇİN



Türkiye , 25 Eylül 2003 tarihinde Uluslararası Ottowa sözleşmesi Mayın Yasaklama Anlaşması’nı imzalayarak taraf ülke olmuş olup Anlaşma’nın getirdiği yükümlülükleri yerine getirme süreci 1 Mart 2004 tarihinden itibaren başlamıştır. 2014’ü yakalayabilmek amacıyla Türkiye, başta Suriye sınırındaki 510 kilometre uzunluğundaki mayın tarlası (615.149 mayın) ; Irak sınırındaki (42 kilometre uzunluğunda - 75.115 adet mayın); İran sınırındaki (109 kilometre uzunluğunda - 191.428 adet mayın); Ermenistan sınırındaki (17 kilometre - 21.984 adet mayın) mayın tarlalarını temizleme taahhüdünde bulunmuştur.

Genel Kurmay Başkanlığı gerekli çalışmaları başlatmış ve 2003 yılında Genel Kurmay Kontrolün de demo çalışmaları yapmıştır. Uluslararası firmaların da katıldığı ihale aşamasına gelindiği an ne hikmetse Genel Kurmaya Başkanlığı mayın temizleme işini Başbakanlığa devir etti . Başbakanlık ise mayın temizleme işini Maliye Bakanlığına devri etti.
Bu gelişmelere istinaden de süreç Maliye Bakanlığı'nın idaresi altında temizle-işlet yöntemiyle temizleyeceğini açıklandı.

Şubat 2006’da ilk ihale başarısızlıkla sonuçlandı. Daha sonra ihalelerin yargı kararıyla durdurulması üzerine, mayınlı alanların "Temizle-İşlet" ihalesi ile özel sektöre devri için yasa tasarısı hazırlandı. İhale şartları , 5 yılı temizleme, 44 yılı işletme olmak üzere 49 yılı kapsayacak şekilde düzenlendi . İhale şartlarının en can alıcı noktası en az işletme süresini teklif eden firmanın ihaleyi kazanacak olması . Mayınlı arazilerin temizlemesi için Milli Emlak Müdürlükleri ihaleler açtı. İhalelere, İsrail firmalarının girdiği iddia edildi. başarısılıkla sonuçlan ihalelerin CHP yönetimi ise konuyu idari yargıya taşıdı ve durdurdu.

Mardin Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Mardin Nusaybin Suriye Kapısının açılması için mayınlı olan 200.000 m2 temizlenmesi için ihale açtı. İhalede yapılan yanlışlıklardan dolayı itirazlar yapıldı ve ihale KİK tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şimdi inceleniyor

Gaziantep Karakaşim’da yer altında bulun tarih eserlerin gün ışığına çıkarılması için Japon prensi sponsor olmuş, kazı çalışmalarının bedelini ödeyecek Gaziantep Valiliği’de gerekli kazı çalışmalarının yapılabilmesi için arazinin mayınlardan temizlenmesi için mayın temizleme ihalesi yapması lazım ama daha ihale çıkmadı

Şanlıurfa Akçakale gümrük kapısının açılması için Suriye sınırında bulunan mayınlı arazin temizleme işin Genel Kurmaya bağlı olan Elazığ askeri birlikleri temizledi ve hiçbir sorun yaşanmadı ve kapı mayın temizliğinden sonra açıldı.

Açıkça söylemek gerekirse mayın temizleme işini uluslararası kurallara göre mi yapacağız Nato Namsa Imas kriterlerine göre mi ; yoksa Türkiye’deki İnşaat ve Yol İhalelerine göre mi yapacağız. Hükmet artık bu kararı vermeli; CHP’ de doğru ile yanlış hükümet ne yaparsa muhalefet mi yapacak yoksa şapkasın önüne koyup Türkiye’nin bu mayınlardan kurtulması gerekir mi diyecek. Açıkçası merak ediyorum .

Nitekim Yap-İşlet-Devret modeli ile mayın temizliğine ilişkin protokol”ün 4ncü maddesinin(i) bendinde ”Mayın temizleme ihalesine katılan firmalar ve alt yükleniciler konusunda güvenlik soruşturması önceden ilgili birimlerce yapılacak ve Genelkurmay Başkanlığının onayı alınacaktır” hükmü bulunmaktadır. Anlamadığım CHP neden tedirgin ne yapmaya çalışmakta anlamak ta zorluk çekiyorum.

AKP ve CHP neden bir araya gelip konuşamıyorlar neden bir yarış içindeler halk onları oraya yarışmaları için göndermedi. Türkiye için doğru kararları verip yönetmeleri için sanırım ordalar !!!!!!!!

Tüm bunlar yaşanırken Maliye Bakanlığı; Mardin.Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Kilis illerinin sınır hattındaki mayınların temizlenip, arazinin tarıma açılması için yeni bir tasarı düzenlediği ve bu tasarının Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söylenmektedir.

Mayından temizlenen alanda özel sektöre sadece üst hakkı verilecek. Arazide petrol, doğalgaz veya maden çıkarsa, yer altı kaynaklarının sahibi devlet olacak. Mayınlı araziler, hem askeri hem de sivil kanat tarafından uzun süredir üzerinde durulan hassas konular arasında yer alıyor. Kurumlar, mayınların kamuya yük getirmeden temizlenmesi ve bu
arazilerin organik tarıma açılması için mutabakata vardı. Türkiye mayın konusunda çok kararsız gerçekten bu mayınlı araziler temizlemek istiyor muyuz ? Bundan dolayı şüphelerim var.Bence bununda bilinmesinde fayda var 57 yıl önce döşenmiş mayınlar ömürlerini de doldurmuştur. Ülkenin sınırlarını koruyamamakta hele bu gelişen teknoloji karşısında mayınlar Ülke sınırların korumakta artık en son akla gelebilecek modeldir.

Mardin için ve Türkiye için bu kadar önemli olan Nusaybin sınır kapısının açılması ve Bütün Arap Ülkelerine ulaşmamız ve Suriye ile imzaladığımız sıfır gümrük anlaşmasıyla ticaret yapmamız ihracatımızı geçen ithalata dur demek için böyle bir fırsatı engellemek ve ertelemek. Akla ve Mantığa aykırı iİki Kıbrıs adası büyüklüğündeki mayınlı arazilerin Türkiye'nin, Suriye sınırındaki mayın tarlaları dünyanın en büyük mayın tarlalarından biri olarak biliniyor. 510 kilometrelik Suriye sınırında mayınlı arazilerin temizlenmesi ve 1 milyon insanımıza istihdam yaratılması aş iş sağlanması 57 yıldır ayağın girmediği giren ayağın koptuğu bu bakir toprakların bölgemizin ve Ülkemizin dahası Dünyanın ihtiyacı var o bakir arazilerin tarım açılmasına ve organik tarım yapılmasına. Dünya organik pazarında bizde varız demek ve Ülkemizin cari açığının önünü kesmeğe yardımcı olmak için büyük bir fırsat. Bu fırsatları engellemek bence VATAN İNLİĞİ’dir.

Ottowa Sözleşmesi gereği, Türkiye’nin 2014 yılına kadar toprağa döşeli mayınları temizlemesi gerekmektedir. Biz hala Türkiye deki mayınların nasıl temizleneceği ve hangi kuralarla temizleneceğinin kararını bekliyoruz ve gittikçe gecikmekteyiz.

FERHAN ADEMHAN
MARDİN GENÇ İŞ ADAMLARI BAŞKANI
TURKİYE GENÇ İŞ ADAMLAR KONFEDERASYONU BAŞKAN VEKİLİ

Kaynak: www.kanal47.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum