15 Aralık 2007

OPERASYONLAR FUARA GÖLGE DÜŞÜRDÜ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
DİYARBAKIR - Ortadoğu Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD) Genel Sekreteri Şükrü Adanır, sınır ötesi operasyon konusunun Diyarbakır’da düzenlenen 6’ıncı Ortadoğu Ticaret ve Sanayi Fuarı’na gölge düşürdüğünü söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nca düzenlenen ve Valilik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği, Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Ticaret Borsası ve sivil toplum kuruluşlarınca desteklenen 6’ıncı Ortadoğu Ticaret ve Sanayi Fuarı’na beklenen ilgi gösterilmedi. OSGİAD Genel Sekreteri Şükrü Adanır, sınır ötesi operasyon ve ekonomik ambargo konularının kamuoyunda olumsuz etki yarattığını belirterek, hem bölge, hem de Ortadoğu’daki işadamlarının fuara ilgisinin beklenen düzeyde olmadığını söyledi.

Fuara gelen ziyaretçi sayısında düşüş olduğunu kaydeden Adanır, özellikle kuzey Irak’tan gelen işadamları sayısında yüzde 120 düşüş olduğunu kaydetti. Kuzey Irak’tan 2 bin civarında işadamı beklediklerini ancak şu ana kadar 400 işadamının fuarı ziyaret ettiğini dile getiren Adanır, “Mayıs ayında yapılan fuara Kuzey Irak’tan 800 işadamı gelmişti. Bu fuarla sayıyı ikiye katlamayı düşünüyorduk. Ancak beklediğimiz olmadı” dedi.

Sınır ötesi operasyon ve ekonomik ambargo konularının, Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını boşa çıkaracağından endişe duyduklarını aktaran Adanır, “Kuzey Irak’ta çalışan işadamlarının çoğunluğu Diyarbakırlı. Bu tür söylemler ve ambargolar Diyarbakır’a zarar verir” diye konuştu.

Türkiye’nin doğu ve batısının farklı düşündüğünü kaydeden Adanır, doğuda sınır ötesi operasyon konusuna tepki gösterildiğini ancak batı söz konusu durumun tersinin düşünüldüğünü vurguladı. Bölgede yaşayanların geçim kaynağının Habur Sınır Kapısı’na dayalı olduğunu ifade eden Adanır, “Sınır ötesi operasyon ve Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasına yönelik söylemler nedeniyle ekonomik olarak bölge darbe aldı. Bu söylemler uygulanırsa daha çok zarar görülecektir” dedi.
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) de yersiz açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Adanır, “TÜSİAD’ın sınır ötesi yapılsın söylemi kalkınmış ülkeler içindir. Ancak Türkiye kalkınma aşamasında olduğu için bu tür söylemler yanlıştır. Ayrıca TÜSİAD üyelerinin yatırımları batıdadır. Bölgede yaşanacak olaylar onlar için risk oluşturmuyor. Söylemler tek taraflı, piyasa ve mevcut gerçeklikten uzaktır” diye konuştu.

Fuarda Gazetemize ilgi

Öte yandan fuarı gezmek için gelen ziyaretçilerin Güneydoğu Ekspres Gazetesi’ne olan ilgisi dikkatlerden kaçmadı.

27.10.2007
www.guneydoguekspres.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum