---------------------------------------------------------------------------------------------------------
DİYARBAKIR - Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre 2007 yılı Ekim ayına kadar bölge illerinden bin 683 markanın tescillenmek için başvuruda bulunduğu belirtildi. Yapılan başvurulardan bin 68’i tescillendi. Ortadoğu Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD) Genel Sekreteri Şükrü Adanır, markalaşma konusunda eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.
İllere göre başvuru
Bölgesel geri kalmışlık markalaşma konusunda da kendini gösteriyor. Bölge illeri markalaşma başvuruları ve tescilli marka sıralamasında diğer illerden geride seyrediyor. TPE verilerine göre 2007 yılı Ekim ayına kadar bölge illerinden bin 683 markanın tescillenmek için başvuruda bulunduğu belirtilirken, yapılan başvuruların bin 68’inin onaylandığı ifade edildi. Bölgeden yapılan başvuruların bin 165’ini Gaziantep yaparken, yine en çok Gaziantep markaları tescillendi.
Diyarbakır’dan yapılan 161 başvurunun 74’ünün, Şanlıurfa’dan yapılan 141 başvurunun 101’inin, Mardin’den yapılan 76 başvurunun 54’ünün, Batman’dan yapılan 54 başvurunun 33’ünün, Adıyaman’dan yapılan 45 başvurunun 21’inin, Siirt’ten yapılan 15 başvurunun 9’unun, Şırnak’tan yapılan 17 başvurunun sadece birinin ve Kilis’ten yapılan 9 başvurudan 7’sinin tescillendiği kaydedildi.
Eğitim çok önemli
OSGİAD Genel Sekreteri Şükrü Adanır, markalaşmanın yetersiz olduğunu belirterek, markalaşma ve kurumsallaşma fikrinin henüz oluşturulamadığını ifade etti. Markalaşma fikrinin oluşturulması için eğitim çalışmalarının yapılması gerektiğini kaydeden Adanır, “Eğitim verilmesi çok önemli. Çünkü birçok esnaf markalaşmanın getirilerini bilmiyor. Bugüne kadar KOSGEB’in de ne olduğunu bilmiyorduk. Ancak, zamanla öğrendik ve faydaları tartışılmaz diyoruz. Markalaşma fikrinin de KOSGEB fikri kadar aşılanması, sivil toplum örgütlerinin bu konularda komisyonlar oluşturup, çeşitli eğitim çalışmaları yapması gerekiyor” dedi.KOSGEB’in markalaşma için destek verdiğine dikkat çeken Adanır, “Bu destekler tamamen hibe destekleridir. Geri ödemesi yok. Markalaşmak için bunlardan faydanabilirler” diye konuştu.
Bölge müdürlüğü açılmalı
Markalaşmak için TPE’nin Diyarbakır’da bölge müdürlüğü açması gerektiğine işaret eden Adanır, başvuru yapmak için Gaziantep’e gidilmesi gerektiğini, bunun da ciddi külfetlere neden olduğundan işletme sahiplerinin vazgeçtiğini vurguladı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) TPE bölge müdürlüğünün Diyarbakır’da açılması için başvuruda bulunduğunu anlatan Adanır, girişimlerin olduğunu ve söz konusu durumun takipçisi olduklarını aktardı.
Bölgede markalaşmayı hak eden birçok firmanın olduğuna değinen Adanır, “Başvuru yapmayıp da tescillenmeyi hak eden çok firma var. Özellikle mermercilik ve mobilya sektöründe çok kaliteli firmalar oluştu. Bunlar kurumsallaşma sürecini takip ederlerse markalaşabilirler” dedi.
08.12.2007
www.guneydoguekspres.com
15 Aralık 2007
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum