1 Temmuz 2008

KAPARİ İLE YAPILAN YEMEK TARİFLERİ

KAPARİ SOSLU KÖFTELER

Malzemeler:
1 dilim bayat tost ekmeği
1 çayfincanı süt
120 gr. dana kıyma
1 yumurta
1 çay kaşığı ince kıyılmış maydanoz
tuz, karabiber
hindistancevizi rendesi
yarım soğan
1 çay kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı un
1 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı dereiçi kapari

Hazırlanışı :
Ekmeği sütle ıslatın. Kıyma, yumurta, maydanoz, tuz ve bahratı ekleyerek yoğurun. Köfte şekli verin. Bir tencereye 1/2 litre su, tuz ve soğan koyup karıştırın. Köfteleri içine atarak 10-15 dakika pişirin. Tencerede ki sudan 1 çay fincanı kadarını başka bir kaba alın. Öte yandan iyice çırpılmış un ve tereyağı karışımı bu suya ekleyin. Karıştırarak pişirin. En son olarak kremasını ekleyip ateşten alın. Köfteleri haşlama suyundan çıkarın, süzüp bir tabağa koyun. Üzerine sos dökün. En son kapari serpip servis yapın.

KAPARİLİ LEVREK

Malzemeler:
400 gr levrek ya da
2 adet 10-15 cm büyüklüğünde levrek balığı filetosu;Yani orta kemiği ve her tür kılçığı çıkarılmış levrek
1 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı dereiçi kapari
8-10 adet çeri domates veya
2 adet orta boy domates (tavla zarı şeklinde doğranmış)
Yarım limon (kabuğu soyulmuş ve çok incecik halka dilimlenmiş olacak)
Yarım demet maydanoz (çok ince kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber (ya da top şeklinde tane biber)

Hazırlanışı:
Önce bir tabağın içine balık filetolarını koyalım ve üzerine tıpkı tuz serper gibi unu serpiştirelim. Şimdi bir tavaya sızma yağı koyup, kızınca levrek balıklarını ekleyip, önlü arkalı kızartalım. Bu kızartma işlemi yaklaşık 10-12 dakika kadar sürecektir. Kızaran balıkları bir servis tabağının içine alalım.
Öte yandan kaparilerimizi, tuz ve karabiberle beraber içinden balığı çıkardığımız tavanın içine aktaralım. Domateslerimizi de ilave ederken, ince dilimlenmiş limonları da katalım ve hep birlikte 5-6 dakika kadar kavuralım. Sosun altını söndürüp, içine çok ince kıyılmış maydanozları da ekleyelim. Birkaç dakika bekleyip, bu sosu kızarın balıkların üzerine gezdirelim ve servise sunalım.

ZEYTINLI VE KAPARILI SPAGETT

Malzemeler:
1 paket spagetti (yada şerit makarna)
3 diş sarımsak
60 gr çekirdeği alınmış siyah zeytin
2 çorba kaşığı dereiçi kapari
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı:
Makarnaları az tuzlu suda arada bir karıştırarak 8 dakika haşlayın. Kalın dipli bir tavada zeytinyağını ısıtın içine sarımsak, zeytin ve kaparileri atıp yaklaşık bir, iki dakika çevirin.
Suyu süzülmüş makarnaları sosun içine atıp karıştırın.
Servis tabağına alıp üzeni arzuya göre kaşar peyniri rendesi ile süsleyip sıcak olarak servis yapın.

KAPARİLİ PATLICAN

Malzemeler:
2 adet bostan patlıcanı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 domates
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çay bardağı su
20 yeşil zeytin
2 çorba kaşığı dereiçi kapari
Tuz

Hazırlanışı:
* Patlıcanları soyup küp küp doğrayın. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletip bol suyla yıkayın ve kurulayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ortadan ikiye kesin.

* Zeytinyağını tavada ısıtıp soğanı pembeleştirin. Domates ve domates salçası ilave edip soteleyin. Patlıcanı ekleyip 2-3 dakika kavurun. Su, kapari, zeytin, tuz ve şekeri ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Soğuyunca servis tabağına alıp servis yapın.

MAYONEZ SOSLU KAPARİLİ SÖĞÜS ET

Malzemeler:
400 gr dana but
2 çorba kaşığı dereiçi kapari
2 taze soğan
2 defneyaprağı
Birkaç salata yaprağı
2 havuç
160 gr light konserve tonbalığı
Yarım su bardağı light mayonez
1 su bardağı light yoğurt
Tuz

Hazırlanışı:
Havuçları temizleyip doğrayın. Taze soğanları temizleyip kıyın. Havuç, soğan ve defneyaprağını tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ekleyin. Orta ateşte su kaynayıncaya kadar pişirin. Eti ilave edip ateşi kısın ve et yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Eti kevgirle ayrı bir tabağa alıp soğumaya bırakın.
Kapariyi yıkayıp süzün. Tonbalığını iyice süzün. 1 kaşık kapari, tonbalığı, mayonez ve yoğurdu robotta püre halinde ezin.
Hazırladığınız sosu servis tabağına alıp üzerine eti ve ayırdığınız kapariyi ilave edin. Salata yaprakları eşliğinde servis yapın.

KAPARİLİ SARDALYA SOSLU TAVUK

Malzemeler:
4 tavukgöğsü filetosu
2 sardalya filetosu - salamura
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı limon suyu
2 diş sarmısak
2 küçük soğan
4 çorba kaşığı un
20 gr tereyağı
5 çorba kaşığı zeytinyağı
50 gr dereiçi kapari
karabiber, tuz

4 kişilik
Hazırlanışı:
Tavuk filetolarını una bulayıp, yağda her iki tarafını 3-5 dakika orta sıcaklıktaki ateşte kızartın. Maydanozların saplarını ayırın. Sarımsak, maydanoz, soğan, zeytinyağı ve kapariyi mutfak robotunda püre haline getirip; tuz, biber ve limon suyu ekleyin.
Filetoları ince ince dilimleyip üzerlerine hazırladığınız dökün.
İsteğe bağlı olarak kapari, haşlanmış taze fasulye ve kızarmış küçük ekmek dilimleriyle servis yapabilirsiniz.

KAPARİLİ HAVUÇ

Malzemeler: ( Malzemeler: 4-6 kişilik )
8 adet havuç
4 çorba kaşığı dereiçi kapari
yarım demet taze soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kesmeşeker
1 su bardağı sıcak su
1 kahve fincanı pirinç
tuz

Hazırlanışı
Havuçları soyup verev doğrayın ve kenara alın. Taze soğanı temizleyip ince kıyın. Zeytinyağını bir tencereye alıp taze soğanın beyaz kısımlarını tencereye ekleyin. Üzerine havuçları ilave edin. Taze soğanın yeşil kısımları, pirinç, kesmeşeker ve tuzu da tencereye ekleyin. Kapağını kapatıp çok kısık ateşte arasıra tencereyi sallayarak, havuçları yarı yarıya yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra suyunu ilave edip pişmeye bırakın. Havuçlar ve pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan almadan önce kaparileri yemeğe ekleyin. 2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.

KAPARİLİ BULGUR PİLAVI

Malzemeler
1 kavanoz dereiçi kapari
500 gr pilavlık prinç
2 adet domates
2 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tuz
4 subardağı et suyu

Hazırlanışı
Princi tuzlu ılık suda 30 dakika ıslatınız.Sonra 3 defa yıkayınız ve süzgece çıkarıp suyun süzülmesini bekleyiniz.Öbür yanda tencereye yağı koyup kızartınız.Kızaran yağın üzerine pirinci ilave ediniz.Tuz ile defne yaprağını da ilave edip kevgirle princi kızartınız.Bir defa kaynamış süzülmüş kaparileri ilave edip kızartınız.Daha sonra kabuğu soyulmuş domatesleri ince kıyıp üzerine ilave edinizve karıştırınız.üzerine kaynamış et suyunu ilave edip ağır ateşte pişiriniz.Ateşten alıp 15 dakika dinlendirip bir defa pilavı karıştırıp servis yapınız.

KAPARİLİ TON BALIĞI

Malzemeler: (4 kişi için)
4 dilim ton balığı (600 gram kadar).
90 gram dereiçi kapari,
30 gram margarin yağı,
1 baş soğan,
1 demet maydanoz,
1 limon.
1/5 çiğ ktrema,
2 çorba kaşığı zeytinyağı.
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Hazırlanışı:
Bir güvece çentercesine ince doğranmış soğanla margarin yağını ve zeytinyağını koyup toprak tencereyi orta ısılı ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla karıştırılarak soğanlar pembeleşince balık dilimlerini üstüne yerleştirmeli, tuzlama biberlemeli ve güvecin kapağını örtmeli. Beri yanda kaparileri iyice yıkamalı. Buna sadece sarısı rendelenmiş limon kaboğunu, yıkanmış ve kıyılmış maydanoza katmalı, iyice karıştırmalı. Balık pişince güveci ateşten indirmeden üç dakika önce kaparili karışımla çiğ kremayı üstüne dökmeli ve bir taşım kaynatıp kabı ateşten indirmeli. Güveci olduğu gibi sofraya götürüp servis yapmalı.

KAPARİLİ KANEPE

Malzemeler:
12 dilim baget ekmek
10-12 kiraz
domates 50 gr
parmesan peyniri
2 çorba kaşığı dereiçi kapari
1 tutam mercanköşk,
nane, biberiye
Tuz, karabiber
Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:
Fırını ızgara konumuna getirip ısıtın. Ekmek dilimlerini fırın tepsisine alıp her iki tarafını kızartın.
Domatesleri yuvarlak halkalar halinde doğrayıp kızarmış ekmeklerin üzerine yerleştirin. Parmesan peynirini incecik dilimleyin.
Tavada sıvıyağı kızdırıp kaparileri 2- 3 dakika karıştırarak soteleyin. Tuz, karabiber, mercanköşk, nane ve biberiyeyi ekleyip karıştırın. Ekmek dilimlerinin üzerine serpiştirin. Parmesan peyniri dilimleriyle süsleyip servis yapın.

NOT :Baget ekmek yerine arzuya göre başka ekmek çeşitleri de kullanabilirsiniz. Parmesan peyniri yerine ise eski kaşarpeyniri kullanabilirsiniz.

KAPARİLİ PİZZA

Malzemeler:
6 adet hazır dondurulmuş pizza hamuru
5 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağı
2 çorba kaşığı dilimlenmiş yeşil veya siyah zeytin
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı dereiçi kapari
12 adet ançüez

Hazırlanışı
Çok ince halka doğranmış soğanları, geniş bir tavada kızdırdığınız sıvıyağda kavurun.Kaparimiz ve ançüezi soğanla beraber sotelemeye devam edin. Yaklaşık 10 dakika sonra tuzu ve diğer baharatları ekleyip, bir dakika daha kavurun. Ocaktan alıp, içine ince halka doğranmış zeytinleri ekleyip, bir kenara bırakın. Dondurulmuş pizza hamurlarını alıp, henüz çözülmeden, bu harctan her birinin üzerine eşit şekilde yayın. Fırını 10 dakika önceden orta ısıya ayarlayıp, pizzaları orta gözünde 20 dakika kadar pişirin. Sıcak olarak servise sunun.

KAPARİLİ KARIŞIK SALATA

Malzemeler:
Yarım iceberg marul
2 küçük domates
1 salatalık
1 havuç
2 tatlı kaşığı dereiçi kapari
Sızma zeytinyağı
1 küçük limon
Balsamik sirke
Fesleğen
Tuz

Hazırlanışı:
Marulu yıkayıp süzdükten sonra,elinizle küçük küçük koparıp salata tabağına koyun.
Üzerine kabuğu soyulmuş domatesleri, küçük küçük doğrayın.Salatalığı ve havucu, salatalık soyma aleti ile ince şeritler halinde kesin.Zeytinyağı, limon ve tuz karıştırıp, salatanın üzerine dökün. Kaparileri de salatanın üzerine koyduktan sonra, biraz fesleğen ve balsamik sirke de ekleyin.
Çok sağlıklı ve hafif bir salata. Yaz için çok uygun...

KAPARİLİ BROKOLİ SALATASI

Malzemeler : ( 6 kişilik )
400 gr brokoli
1 Su bardağı haşlanmış bezelye
1 Su bardağı mısır
1 Kahve fincanı dereiçi kapari
Sosu için :
4-5 Çorba kaşığı zeytinyağı
1 Adet limonun suyu
1 Çay kaşığı şeker
Tuz

Hazırlanışı
Brokolileri yıkayıp, demetlere ayırın. Buharda yumuşayana kadar haşlayın. Çiçek kısımlarını ayırıp, kalanmalrı ufak ufak doğrayın .Doğradığınız kısımları derin bir kaseye alıp, içine bezelyeyi ve mısırı koyun. Zeytinyağını, şekeri, limon suyunu, kapariyi ve tuzu salataya karıştırın. Yayvan bir salata tabağının kenarına brokoli çiçeklerini dizin. Soslu salatayı ortasına yerleştirin ve servis yapın.

KAPARİLİ NOHUT SALATASI

Malzemeler Ve Hazırlanışı
Bol yeşil soğan, Haşlanmış nohut, Kırmızı çarliston biber, zeytinyağı, tuz ve dereiçi kapari. Özel bir ölçüsü yok içindeki malzemeler isteğe göre azlatılır veya çoğaltılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum