22 Ekim 2008

BU İSTİKRARSIZLIK NEREYE KADAR - Mehmet ÇELİK

Türkiye’nin ekonomisi ne durumda. Sayın başbakanın söylediği gibi


Güllük gülistanlık mı? Yoksa tehlike kapımızda mı?


Her zamanki söylemler. Esnafı memuru, köylüyü enflasyonunun altında ezdirmeme söylemleri. Sanal ve uçuk rakamlarla yıllarca uyutulan bir toplum. Gelişmiş ülkelerin hiç birinde bir siyasi parti lideri veya mensubu kamuoyunu yanlış bilgilendiremez. Yaptığı hatanın pişkinliği içinde “yaptıysam yaptım” diyemez. Yaptığı zaman ne yapar, erdemlilik gösterir görevini bırakır.


Bizde iktidar partisine mensup zat-ı muhteremlerin söylemleri farklı. Kimi çıkıyor “enflasyonu, krizi, terörü iman gücüyle bertaraf edeceğiz” diyor. Kimi de “Yüzyılın en büyük krizini yaşıyoruz” diyor.


Bence ikincisi doğru. Dolar almış başını gidiyor. Altın’ın frenleri patladı. Esnaf tedirgin. Kuyumcular çaresiz.


Dolar mı satacaksın 1.400 YTl. Dolar mı alacaksın 1.523 YTL, Altın mı alacaksın? Gramı 40 bin YTL. Satmak mı istiyorsun 35 bin YTL.


İstikrarsızlığın böylesi son yüzyılda ilk kez yaşanıyor. Paran mı var derdin var demektir. Hele küçük esnaf isen, hele çalışıyorsan bir de tasarrufun varsa derdin var demektir.


Kuyumcu arkadaşlarla sohbet ediyoruz. Bir dokun bin ah işit. Altın alamıyorlar, altın satamıyorlar. Vatandaş huzursuz, vatandaş tedirgin. Müşteriler ürkek, kimi, dükkân kirasını düşünüyor, kimi, geleceğe dair kuşkularını dile getiriyor.


Bir ülkede kuyumcular, bir ülkede döviz satanlar, bir ülkede para babaları tedirginlik yaşıyorsa, vay düşük gelirlinin haline…


Gelişmekte olan ülkelerde insanların en büyük serveti umutlarıdır. Umutlar hep bulutların üzerinde dolanır durur..


Yarınlara umutla bakabilmek dileğiyle..


Mehmet ÇELİK

Habermardin.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum