30 Ekim 2008

SURİYE İZLENİMLERİ

Suriye’in Haseki Vilayetine gittik. Nusaybin sınır kapısından, Kamışlı ilçesine geçtik. Belediyede, bize Suriye’deki belediyelerin işleyişi ve verdikleri hizmet konusunda bilgi verildi.


Yerel yönetimlerin birbirine benzerlikleri oldukça çok. Nusaybin belediyesi neyse , Kamışlı belediyesi de odur. Birkaç farkla. Bizde belediyeler daha geniş harcama yetkilerine sahip, bütçeleri daha güçlü. Geri kalan işlevleler aynı.


Suriyeli Meslektaşlarımızla Haseki Vilayetine giderken, bir akaryakıt istasyonunda durup benzin aldık. 50 litre benzin 2 bin Suriye Lirası. Yani 70 YTL. Türkiye’de 50 litre benzin 160 YTL.


Haseki Valisi Muhammed Nemmur El Nemmur Şam’da bir toplantıda olduğu için, bizi valilik kabul salonunda Vali Yardımcı Vali Vekili Salih Havice kabul etti. Havice, eğitimden, ekonomiye, sağlıktan, turizme kadar akla gelebilecek her konuda bilgiler verdi.


Eğitimdeki kolaylıklar dikkatimizi çekti. Suriye’de, Üniversiteye giden öğrencilere devlet yurt bulmakla yükümlü. Yıllık yurt ücretleri 350 Suriye Lirası. Yani bizim 12 YTL’miz.


Devlet vatandaşına elektriği çok ucuz veriyor, devlet vatandaşına suyu çok ucuz içiriyor. Devlet vatandaşına şekeri, ekmeği, yağı, çayı, çok ucuza veriyor.


Suriye genel bakışta, en iyimser deyimle bizden 100 yıl geride. Ekonomisiyle, yaşam tarzıyla, kalkınmışlığıyla. Ama vatandaşına elektriği, vatandaşına suyu, vatandaşına şekeri, ekmeği ucuza veriyor. Öğrencisine Üniversiteye giderken yatacak yer konusunda destek veriyor.


Bizde her gün elektriğe yeni zamlar geliyor. Benzin fiyatları çıldırıyor, su musluklara zamlı pompalanıyor. Bu sabah yine elektriğe zam geldi. Devlet kaçak elektrik kullananlara dokunmuyor, önlem almıyor, yasal boşluklar kaçak elektrik kullanımını teşvik ediyor. Devlet, dürüst vatandaşına da zamlı elektriği dayıyor, İstersen ye dercesine.!


Acaba devlet çağdaşlaştıkça, devlet güçlendikçe mi vatandaşının sırtına biniyor. Suriye’yi görünce bunlar aklıma geldi.


Bizde devlet vatandaşına, öğrencisine ne zaman sahiplenecek onu merak ediyorum doğrusu…

MEHMET çelik

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum