10 Kasım 2008

Hem çocuk hem kadın...



Fotoğraf 1: Damat ve gelin daha önce birbirlerini hiç görmemişler. Gelin sadece 11 yaşında...




Fotoğraf 2: Bir Nepal töresi.... Aileler kutsanabilmek için çocuklarının kanını dökerek bir tür kurban ediyorlar.





Fotoğraf 3: 11 yaşındaki Afganlı Gulam Hader 40 yaşındaki eşiyle yanyana. Kendisini nasıl hissettiğini soran gazeteciye; "Bu adamı tanımıyorum. Kendimi nasıl hissedebilirim ki?" cevabını veriyor. (Bu Fotoğraf 2007 yılında Unicef tarafından yılın fotoğrafı seçilmişti)




Fotoğraf 4: Marzia Bazmohamed 9 yaşında evlendirildi. Evdeki televizyonu bozduğu için eşinin gazabından korkarak kendini yakmaya kalkışmış.
Derin yanıklar içinde hastanede yaşam mücadelesi veriyor ve henüz 15 yaşında.




Fotoğraf 5: Roshan Kasem 8 yaşında... Yanında oturan 55 yaşındaki adamla nişanlandığını bilmiyor. Nişanlanmanın ne olduğunu bilecek yaşta değil ama çetin bir gelecek onu bekliyor.




Fotoğraf 6: Majabin 13 yaşında. Babası kumar borcunu kapatmak için onu 45 yaşındaki bu adama kuma vermiş.




Fotoğraf 7: Afganistan'da kadınlar intihar eden Rokhshana Rahimi için ağıt yakıyorlar.




Fotoğraf 8: Ailesine kaçmak isteyen karısını öldüresiye döven bu adamı haklı bulanların sayısı çok. Bir yaşında nişanlandırılan ve 10 yaşında evlendirilen bu kadını ise kimse anlamak istemiyor.




Fotoğraf 9: Çocuk yaşta evlendirme geleneği Hıristiyanlar arasında da yaygın. 11 yaşındaki Destaye Amare Ortadoks kilisesinin rahibiyle evleniyor. Etyopya'da Ortadoks rahipler çocuk yaşta kızlarla evlenmek zorundalar.





Fotoğraf 10: Çocuk yaşta evlendirilen bu kızlar eşleri tarafından şiddete maruz kalıyorlar. Henüz vucutları tam gelişmeden hamile kaldıkları için sürekli sağlık sorunları yaşıyorlar.





Fotoğraf 11: Bu kötü gelenek çok büyük trajedilerle sonlanabiliyor. Evliliğini bitirmek isteyen kadınlar çoğunlukla kadın tüccarlarının eline düşüyorlar ve fuhuşa zorlanıyorlar.


(Stephanie Sinclair, 1973 doğumlu bir fotoğraf sanatçısı. Dünyanın çeşitli bölgelerinden insanlık dramlarını dile getirdiği fotoğraf dizisiyle "Free Lens" ödülünü aldı.)

Stephanie Sinclair

Stephanie Sinclair
ABD'li ödüllü fotoğraf sanatçısı ve gazeteci.
Florida Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu olan Stephanie Sinclair, ayrıca fotoğrafçılık eğitimi almıştır. 1973 doğumlu olan Sinclair, mezun olur olmaz Chicago Tribune Gazetesi’nde işe girmiş ve 5 yıl boyunca burada çalışmıştır. Irak Savaşı hakkında yazdıktan sonra işini bırakıp önce Irak’a, ardından savaş alanının dışında çalışabilmek için Lübnan'a Beyrut’a yerleşmiştir. The New York Times, Time, Newsweek, US News & World Report, Stern, German Geo ve Marie Claire'e yazılar yazmaktadır.

Ödüller ve Burslar:

Fransa’daki 2004 Visa Pour L’Image Fotoğraf Festivali’nde verilen Visa d’Or ödülü, World Press Photo birinciliği,
Orta Asya Belgesel Fotoğrafçılığı dalında FiftyCrows uluslar arası fon yardımı ve Afganistan’daki kadınların sorunları hakkında yaptığı çalışmalar dolayısı ile Kafkas bursu da dahil olmak üzere sayısız ödül kazanmıştır.
Stephanie son olarak Lübnan’daki 2006 savaşını konu alan çalışması ile World Press Photo üçüncülüğü almış ve 13. Joop Swart Masterclass’a katılımcı olmuştur.
Ayrıca, Chicago’da adliye sarayında gerçekleşen evlilikleri konu alan yazısı ile kazandığı birincilik başta olmak üzere, her yıl düzenlenen International Pictures of the Year (Uluslar Arası Yılın Görüntüleri) yarışmasında çeşitli ödüller kazanmıştır.
American Photography (Amerikan Fotoğrafçılığı) yarışmasında da son 4 yıldır adından söz ettirmektedir.
Chicago Barosu 2000 Herman Kogan Üstün Başarı Ödülü, Chicago Tribune’ün yayınladığı, İllinois eyaletinde ölüm cezasının kaldırılmasını konu alan ve valinin eyalette ölüm cezasını kaldırmasını sağlayan yazı dizisinden dolayı Stephanie’ye verilmiştir.
Ayrıca 2000’de uçak sanayi hakkındaki belgesel çalışması ile Pulitzer Ödülü’nü kazanan araştırma ekibinin içinde yer almıştır.
Stephanie, kadın fotoğrafçılara hitap eden Phobetty.com isimli, ödüllü e-derginin de yayıncısıdır.

Sergileri


Stephanie halen, Hırvatistan, Dubrovnik’da bulunan War Photo LTD Galerisi’ndeki 2006 İsrail - Lübnan çatışmasını konu alan grup sergisinin sanatçılarındandır.
Irak ve Afganistan’a ait çalışması 2006 yılında California, San Diego’daki Photographic Arts Müzesi’nde, “Breaking the Frame: Pioneering Women Photojournalists (Fotoğraf Karesinden Öteye: Kadın Foto Muhabirleri’nin Önünü Açmak)” başlıklı koleksiyona ilaveten sergilenmiştir.
Şubat 2005'de, Stephanie'nin çalışması Jim Lehrer’in The NewsHour programında "Irak Görüntüleri" adlı bir bölümde gösterilmiştir.
2004 sonbaharında, Chicago, İllinois’de, Peace Müzesi “İŞGAL” başlıklı sergide Stephanie’ye ait Irak görüntülerini sergilemiştir.

Fotoğraf:Stephanie Sinclair
Yazar:Stephanie Sinclair


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum