5 Aralık 2008

Rektör’ün Kürtçe Dil Açılımı, Kürt Yazarları Heyecanlandırdı

Kürt yazar Şerefhan Ciziri, YÖK’ün teklifi kabul etmesi halinde Üniversitede eğitim verecek öğretim görevlisi kıstaslarının belli olmadığını, Rektör Omay’ın Öğretim görevlisi olarak kendi imkânlarıyla yetişen Kürt yazar ve Edebiyatçıları işin içine çekmesi gerektiğini söyledi.

Açıklama yapan Kürt Yazar ve Edebiyatçı Ciziri, şimdiye kadar eleman yetişmesine olanak sağlamadığı için devletin TV veya üniversitede Kürtçe konuşacak personel bulmada zorluk yaşayacağını bildirdi.

Rektör Omay’ın YÖK’e yaptığı teklifin çok geç ama iyi bir adım olduğunu belirten Ciziri; “Türkiye’deki üniversitelerde tüm dünya dilleri, edebiyatları okutuluyor. Ama Ortadoğu’da konuşulan, kendi vatandaşlarının edebiyatı ve diliyle ilgili şuana kadar hiçbir üniversitede girişim görmemiştik. İşin ciddiyetini kavramak gerekiyor. Kürtçe dili bölümünü açacaksınız peki öğretim görevliniz nerde? Kriteriniz nedir? Zaten bu güne kadar devlet olarak bir şey yapılmamış ki. Belge yok, sertifika yok, diploma yok. O zaman Kürtçe kitap yazan, yazar ve edebiyatçılarla sıcak ilişkiler kurarak bu işin içinden çıkabilirsiniz” dedi.

— DİL KURSLARI ZORLAMAYDI

Devletin geçmiş yıllarda açtığı dil kurslarına değinen Kürt yazar Ciziri, dil kursları açılmasının içten gelen bir talep olmadığını belli bir siyasi konjektörün zorlamasıyla hayata geçirilmesinden dolayı başarıya ulaşmadığını söyledi.

Dil kurslarından alınacak sertifikaların hiçbir yerde geçerliliklerinin olmadığını kaydeden Ciziri konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Ama Üniversiteden alınacak belge Edebiyat bölümlerinde geçerli olacak. Liselerde Türk dili Edebiyatı okutuluyor. İleriki dönemlerde Kürt dilinin Müfredata girmesiyle seçmeli ders olarak okutulması halinde bu üniversitelerden mezun öğrenciler bu dili okullarda öğretecekler. Onun yanında bu bölgede görevlendirilecek gazeteciler, memurlar veya özel şirket personeli de iş alımlarında bu dili bilme zorunluluğu getirebilir. Ayrıca bu bölgede görevlendirilecek vali, kaymakam, emniyet müdürü, askeri personel veya din görevlileri de halkla daha iyi diyalog kurabilmesi için üniversitelerin bu bölümlerinden alacakları eğitimle görevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirebilirler. Kürt dili Edebiyatı bölümlerini daha cazip bir hale gelmesi için Devletin de bu konuda gerekli ilgiyi göstermesi, verilen belgelerin bir geçerliğinin olması gerekir”.

—“BÜROKRATLARIN KÜRTÇE DİL BİLMESİ BÖLGEDEKİ SORUNLARI AZALTACAKTIR”

Kürt Yazar Ciziri, üniversitelerde Kürtçe dil eğitiminin verilmeye başlamasıyla bu bölümlerde eğitilerek bölgeye gönderilecek bürokrat ve memurlar sayesinde, bölgedeki var olan sorunların büyük ölçüde azalacağını ileri sürdü.

Bir problemi çözmede en masumun dil ve edebiyat olduğunu kaydeden Ciziri; “devlet kendi vatandaşıyla diyalog kuramıyorsa orada bir yanlışlık var. Karşımdaki benim Kürtçe müziğimden ve ezgilerimden anlamıyorsa beni nasıl anlayacak. Kürt dili Edebiyatı Üniversitede bir adımdır arkasının gelmesi gerekiyor”.

Projenin ilk defa Mardin tarafından ortaya atılmasının Kürt yazarlar için manidar olduğunu dile getiren Ciziri; “bu gün Kürt edebiyatıyla uğraşan yazarların büyük bölümü Mardin ve ilçelerindendir. Mardin’de olması belki bu emektarları da yanına çeker. Sadece Nusaybin’de yirminin üzerinde yazar – çizer var. Mardin bunun için biçilmiş kaftandır” dedi.

Rektör Omay’ı tek başına bırakmayacaklarını ifade eden Ciziri, Projenin başarıya ulaşması için kedilerinin bu işte var olduğunu ve Rektör Omay’dan gelecek her türlü teklife hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Mardinlife.com

İlgili Haber



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum