9 Şubat 2009

Gençler oy kullanmak için artık memlekete gitmeyecek

http://medya.zaman.com.tr/2009/02/09/secim.jpg
29 Mart'taki yerel seçimlerde 48 milyon seçmen sandık başına gidiyor. Bunun 2 milyonu, 18 yaşını yeni dolduran gençlerden oluşuyor. Yüksek Seçim Kurulu ise bu seçimde ilk kez oy kullanacak gençlerin, vatandaşlık görevini yerine getirmesini kolaylaştıracak kararlar aldı. Kurul, üniversite öğrencilerinin memleketlerine gitmeden okudukları şehirde oylarını kullanmalarına imkân tanıdı.

Öğrencilerin, öğrenim gördükleri yerlerdeki seçim kurullarına başvurmalarının yeterli olacağını duyurdu.

Toplam seçmenin yüzde 5'ini oluşturan genç seçmen kitlesi, partilerin de iştahını kabartıyor. Adaylar, büyüyen oy pastasından daha fazla pay kapmak için çeşitli vaatlerde bulunuyor. Ancak bu hiç de kolay olmayacak. Çünkü 'şehirli ve eğitimli' genç seçmen, ne istediğini çok iyi biliyor. Kendilerine hitap eden gerçekçi projeleri önemsiyor. Gençler, akranlarına 'Temsilcilerimizi seçmek için mutlaka oy kullanmalıyız.' çağrısında bulunuyor.

Genç seçmen oyları sonuçları etkileyecek

29 Mart'ta, iki milyonu bulan genç seçmen oyları birçok yerde belirleyici olacak. Partiler gözünü bu kitleye dikerken, gençlerin, yerel seçimlere katılım oranını da yükseltmesi bekleniyor.

Yerel seçimlerde ilk kez oy kullanacak 2 milyon genç seçmen, 28 Mart 2004'te yapılan mahalli seçimlerde 13, 2007'deki genel seçimlerde ise 16 yaşındaydı. Toplam seçmenin yüzde 5'ine tekabül eden bu kitle, partilerin iştahını kabartıyor. Adaylar, büyüyen oy pastasından daha fazla pay kapmak için çeşitli vaatlerde bulunuyor. Ancak bu, hiç de kolay olmayacak. Çünkü 'şehirli ve eğitimli' yeni seçmen, ne istediğini iyi biliyor. Uçuk vaatlere gülüp geçiyorlar. Daha çok kendilerine hitap eden gerçekçi projeleri önemsiyorlar. Bu yüzden 29 Mart gününü iple çekiyorlar. Adaylarda aradıkları en önemli kıstas ise dürüstlük. Üniversite öğrencisi Yasin Çolak ve Mesut Gül, kendisine hizmet edecek yöneticileri belirlemek için mutlaka sandık başına gideceğini vurguyor. Yunus Doğan, gençlere yönelik hizmetlerin artırılmasını talep ediyor. Tuna Özdemir'in seçeceği yerel yöneticiden en önemli beklentisi burs ve dil eğitimi imkanı. Talepleri farklı olsa da amaçları aynı. Hür iradeleriyle kendi idarecilerini seçmek. Bu yüzden akranlarına 'mutlaka oy kullanmalıyız.' çağrısında bulunuyorlar.

29 Mart'ı iple çekiyorlar

Ütopik vaatlerden sıkıldık Yunus Doğan (20)

Seçim yaklaştığında ütopik vaatlerde bulunan, ardından da rehavete kapılan yöneticilerden sıkıldık. Seçeceğim başkandan dürüst çalışmasını, gençlere yönelik hizmetleri artırmasını bekliyorum.

Bütün akranlarım oy kullanmalı Ahmet Yener (20)

Halka hizmet edecek, sorumluluklarını bilen bir başkan istiyorum. Sonuçta gençlere de hizmet edecek. Akranlarımı oy kullanmaya davet ediyorum.

Adayın partisi değil, icraatı önemli Can Noyan (19)

Hangi adaya oy vereceğimi belirledim. Şu ya da bu parti önemli değil. Semtimizi güzelleştirsin yeter.

İlk oyum için sabırsızlanıyorum Emre Berber (18)

İlk oyumu kullanmak için gerçekten sabırsızlanıyorum. Sistem karşıtı olanların oy kullanmamasını ise anlamıyorum. Sisteme karşıysan kendine yakın olanı seçeceksin.

Kendi adayımı seçmek istiyorum Ozan Balpetek (19)

Kesinlikle oy hakkımı kullanacağım, çünkü her insan gibi kendi fikir ve görüşümden birilerinin yönetime gelmesini istiyorum.

Seçilecek başkan dürüst olmalı Yunus Güneş (19)

29 Mart'ta sandığa gideceğim. Seçilecek kişiden dürüst ve yararlı çalışmasını bekliyorum.

Adayı da halk belirlemeli Zeynep Pekiner (19)

Kimin başkan adayı olacağını da halk seçmeli. Böylece partiye değil şahsa oy verilmiş olur.

Oy kullanma bilinci oluşturulmalı Kemal Kaya (20)

Amerika'da çizgi filmlerde bile oy kullanma bilinci oluşturulmaya çalışılıyor. Ülkemizde de bu bilinci oluşturacak yayınlar yapılmalı.

Oy kullanma, çok kıymetli bir hak Tuna Özdemir (19)

Mutlaka oyumu kullanacağım. Çünkü oy kullanma hakkı çok kıymetli. Yöneticileri kendim seçmek istiyorum. Seçilecek başkandan ilk beklentim ise öğrencilere burs ve dil eğitimi imkanı sağlaması.
Ayşegül Aybar
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum