9 Mart 2009

MARDİN İHD’DEN AÇIK HAVA TOPLANTISI

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1238_maxi.JPG

Mardin İnsan Hakları Şube Başkanı Avukat Erdal Kuzu, Cumhuriyet alanında yaptığı basın açıklamasında, 1980 yılından bu yana kayıpların bulunması için çağrıda bulundu.

Kuzu, Şırnak’ın silopi ilçesinde bulunan Botaş’a ait kuyuların açılmasını isteyerek, “Açılan soruşturmalar kamuoyunu tatmin edecek ve beklentilerini karşılayacak

şekilde bu çetelerin türediği yer olan Fıratın doğusunu da kapsayacak şekilde

genişletilmelidir. Aksi bir durum bu soruşturmaların inandırıcılığını yitirmesine neden olacaktır.Botaş kuyuları açılsın. Kayıpların akıbetleri ortaya çıkarılsın, Fıratın doğusu ile yüzleşilsin” dedi.

Mardin’de Cumhuriyet meydanında İnsan Hakları Derneği üyeleri ve kaypyakınları basın açıklaması yaptı. 70 kişinin katıldığı basın açıklamasında Mardin İnsan Hakları Derneği Başkanı Avukat Erdal Kuzu, Failler belli kayıplar nerede başlıklı okuduğu basın açıklamasında,1980 yıllardan başlamak üzere yaklaşık 27 yıl boyunca Türkiye`de yaşam hakları devlet güvencesinde olan yüzlerce insan benzer yöntemlerle kaybedildiğini ileri süren İHD Başkanı Avukat Erdal Kuzu ,”Devletin kaybedilenlerin akıbetleri ve sorumluların bulunması konusundaki akıl almaz suskunluğu devam ediyor. Kayıp aileleri ve insan hakları örgütlerinin tüm taleplerine rağmen, aradan geçen yirmi yedi yıl boyunca Hukuk Devleti olmanın ve ilgili BM sözleşmelerinin devletlere yüklediği tüm sorumlulukları yok sayan ve bizim "onları" unutmamızı bekleyenlere bir kez daha sesleniyoruz. Onları unutmayacağız” dedi.

Zorla Kayıp edilme insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur” açıklamasında bulunan İHD Şube Başkanı Erdal Kuzu nun konuşması kayıp yakınları tarafından ‘Kayıplar bulunsun hesap sorulsun’, Botaş kuyuları açılsın’ şeklinde sloganlar eşliğinde sık sık kesildi. Ellerindeki kayıp yakınlarının resimlerini havaya kaldıran kayıp yakınları ‘ canlı cansız kayıp yakınlarımızın kemiklerini istiyoruz’ diye bağırdı İHD Başkanı Kuzu atılan sloganların ardından konuşmasını söyle sürdürdü. “"Hiçbir durum savaş durumu savaş ilanı iç siyasi istikrarsızlık yada diğer olağan üstü haller zorla kayıp edinmeleri haklı çıkarmaz. Birleşmiş milletler zorla kaybedilmeye karşı herkesin korunmasına dair bildirisi devletlerin sorumluluklarını net bir biçimde açıklamaktadır.Geçmişin bütün hukuksuzluğunu toplumsal belleğin unutkanlığına havale ederek demokratik bir devlet ve toplum yaratmak imkansızdır. Gerçek bir demokrasi iradesi geçmişle yüzleşme ve sorumluları yargı önüne çıkarma iradesidir aynı zamanda”

Basın Açıklamasının ardından 1995 yılında Midyat’ın Budaklı köyünde oturan ve kayıp edildiği ileri sürülen 5 kişinin yakını olan Şükriye Bilmen o başından geçenleri anlatmasının ardından basın açıklaması olaysız bir şekilde sona erdi.

www.habermardin.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum