9 Mart 2009

KADINLARA BİR GÜN YETER Mİ?

http://www.habermardin.com/haber_images/celik.bmp
Bugün Dünya Kadınlar Günü. Birçok kadının farkında bile olmadığı bir gün. Birçok kadının horlandığı, toplum dışına atıldığı bir gün.

Meydanlarda, televizyonlarda birkaç saat içinde anlatılmaya çalışılan, biz erkeklerin ataerkil aile yapısı içinde içimize sindirmek istemediğimiz bir gün.

Kadınlara yılın bir günü yeterli mi? Yaşam içinde kadın yokluğunun çekilmez olduğunu bıyıklarımızı burarak her fırsatta söylüyoruz.

Ama kadın hakları, aile içinde eşitlik sözlerine yine bıyık altından alaycı gülümsemelerle karşılık veriyoruz.

Kadının anaç olduğunu unutuyoruz, doğurganlığını, üretkenliğini, ailenin ve toplumun temel direği olduğunu unutuyoruz.

Dünya kadınlar gününde, dövülen, horlanan, dışlanan, hakaret edilen binlerce kadının olmadığını kim söyleyebilir. Biz erkeklerin çoğu, halen ”Hamurlu ellerinle, erkeğin işine karışma” anlayışından kendimizi kurtaramadık

Oysa hayat müşterektir. Değerler ortaktır, toplumun en küçük parçası olan aile içinde kadının üstlendiği ve yüklendiği görevler ve sorumluluklar en az biz erkekler kadardır.

Unutulmamalı ki, en sıkıntılı anlarımızda bize destek veren, en dar anımızda bizi kucaklayan, acımızı, sevincimizi karşılık beklemeden bizimle paylaşan anamızdır, eşimizdir, kızımızdır, kadınımızdır.

Ataerkil toplum yapımızda üzülerek söylüyorum ki, kadın hak ettiği yere gelememiştir. Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın olduğu kesin. Buna karşın her başarılı kadının önünü kesen, başarısını engellemeye çalışan bir erkek vardır.Bu ataerkil toplum yapısının en belirgin özelliğidir.

Bugün kadınları meydanlarda eşitlik istemlerini duymak beni mutlu etti. Kadını sadece namusumuz olarak görmek yanlışlığından dönmenin zamanı geldi. Kadın, eşimizdir, kader ortağımızdır, anamızdır. Ve en önemlisi bizimle eşit haklara sahiptir.

Mecliste, yeteri kadar temsil yetkisi verilmeyen, yerel yönetimlerde vitrin amaçlı listelerde yer bulan, iş hayatında fırsat eşitliğinden yararlandırılamayan kadınlar, günlerini buruk kutladı.

Kadının sosyal yaşam içinde yer bulduğu, tüm haklardan erkeklerle eşit oranda yararlandığı, erkek-kadın ayırımının yapılmadığı bir dünya diliyorum.

Sizce kadınlara bir gün yeter mi?
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum