29 Nisan 2009

Bahar Aylarında Göz Hastalığı Uyarısı

Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Kemran Gök, siz değerli okuyucularımız için bahar aylarında artış gören göz hastalıkları üzerine yazdığı makaleyi sizlerle paylaşıyoruz.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifekgok.jpg
Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Kemran Gök, siz değerli okuyucularımız için bahar aylarında artış gören göz hastalıkları üzerine yazdığı makaleyi sizlerle paylaşıyoruz.

“Bahar aylarının gelmesiyle ve etrafta göz rahatsızlığı olan kişilerin sayısının artmasıyla göz hastalıkları kliniklerine başvuran hasta sayısında ciddi bir artış olur. Bu hastaların çoğunluğunun şikayeti tahmin edileceği üzere kaşıntı ve yanmadır. Bunun da en sık ve başlıca sebebi gözün alerjik hastalıkları olarak adlandırdığımız bir grup göz hastalığıdır. Bunlardan en sık görülenleri saman nezlesini de kapsayan mevsimsel allerjik konjonktivit ve bahar nezlesidir.

Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber ağaçlar, çiçekler, çeşitli otlar ve bazı bitkilerde çeşitli polenler oluşur, ve havanın, rüzgarın etkisiyle bu polenler etrafa dağılır. Bazen bazı gıdalara karşı da kişinin hassasiyeti olabilir, fakat bu çok daha az bir oranda hastalığı etkilemekte ve tetiklemektedir. Bünyesel olarak hassas kişiler bu allerjen dediğimiz polenlerle karşılaştıkları zaman vücutta bir tür tepkisel durum ve hassasiyet oluşur.Ve kişi bu allerjen dediğimiz madde ile karşılaştığı zaman her seferinde göz de konjonktiva dediğimiz , göz küresi ve göz kapaklarını örten saydam tabakada bir dizi allerjik tepkiler oluşur. Bunun sonucunda gözde kaşıntı başta olmak üzere, kızarıklık, yanma, sulanma, batma hissi, ışıktan rahatsız olma gibi yakınmalar olur. Hastalığın bulgularını ortaya çıkaran bir diğer faktör de güneş ışınlarıdır. Bölgemiz iklim bakımından yılın büyük bölümünde güneşli gün sayısının fazla olduğu bir yer.Bundan dolayı bu hastalık özellikle güneşli ve kuru bir havaya sahip olan yöremizde oldukça sık görülmektedir

Mevsimsel allerjik göz hastalığı çocuk,genç ve erişkin kişilerde görülebilmesine rağmen “Bahar nezlesi “ olarak adlandırdığımız allerjik göz hastalığı ise daha çok çocukluk ve ergenlik döneminde görülmektedir.Hastalık genellikle 5-6 yaşlarında başlar ve yirmi yaş civarında ise kaybolur. Hastalığın önemi ,kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürmesinden ve bazı hastalarda ileri dönemlerde hafif ve orta derece görme kaybına kadar gitmesinden dolayıdır.Bunun yanı sıra kişinin sürekli gözlerini kaşıması sonucu gözde iltihabi göz hastalığı da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle bu şikayeti olan hastaların kendilerine en yakın sağlık kuruluşunda bir göz hekimine görünmelidirler. Daha önce tanısı konulmuş bahar nezlesi hastalarının ebeveynlerinin en sık yakınması ise” Çocuğum veya hastam ilaç kullandığı zaman rahat , ama kestiği zaman şikayetlerinin tekrar etmesi ve her yıl özellikle bahar aylarında başlayıp sonbahara kadar süren şikayetlerinin olması” şeklinde bir ifadedir.Allerjik göz hastalıkları özellikle de bahar nezlesi mart-nisan aylarında başlayıp sonbahara kadar sürebilir. Bir diğer önemli nokta hastalığın her yıl tekrar etmesi ve hastalığı ortadan kaldıracak kesin bir tedavinin olmaması .Hastalık; kişi ergenlik ve erişkin çağına geldiğinde kendi kendine geçme eğilimindedir.

Bu hastalığı yada şikayetleri olan kişilerin daha önce dediğimiz gibi doktor kontrolunde olmaları ve doktorunun önerdiği şekilde ilaç kullanmalıdır. Hastalar zorunlu olmadıkça güneşin olduğu zamanlarda dışarıya çıkmamaları, polenlerin bol olduğu açık alan veya piknik gibi yerlerde dikkat etmeleri ve ilaçlarını muntazam kullanmaları gerekemektedir. Özellikle güneşten ve çevresel alerjenlerden korunmak için şapka ve güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Göz hastalıklarında kaşıntı ,yanma ve yukarda saydığımız birçok yakınma diğer göz hastalıklarında da görülebileceğinden hastaların mutlaka bir göz hekimine görünmeleri gerekir. Herkese sağlıklı günler dilerim.”
Op.Dr.Kemran Gök
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum