7 Nisan 2009

Hayırlı Olsun

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/muratbuyuk.jpg
Son birkaç aydır bir numaralı gündem maddesi olan belediye başkanlığı seçimleri oldu ve bitti. Yapılması öngörülen hizmetlerin, proje sözlerinin, yerel kalkınma vaatlerinin ve en önemlisi kişilerin ön plana çıktığı belediye seçimleri, ardında farklı öyküler, hüzünler ve sevinçler bırakarak hayatımızın ortasından geçip gitti.

Coşku ve buruklukların bir arada yaşandığı, sevinç ve üzüntü gözyaşlarının birbirine karıştığı, bütün bu duygulara bir de seçimi kaybetme psikolojisinin verdiği öfke ve itirazların eklendiği seçim sonrası günlerin ardından 29 Mart günü halkın teveccühünü ve güvenini kazanıp belediye başkanı olarak seçilmeye hak kazananlar yavaş yavaş koltuklarına oturmaya başladılar.

Bütün seçilmiş belediye başkanlarına buradan hayırlı olsun dileklerimi iletirken, belediye başkanlığı makamının bir hizmet, kalkınma, ilerleme makamı olduğunu hatırlatıyor ve beş yıl sonra bugün seçilmiş olan bütün başkanların eserleriyle, icraatlarıyla, başarı ve kalkınma hamleleriyle tekrar halkın karşısına çıkmalarını umuyorum.

***
Şüphesiz benim kişisel olarak en çok önemsediğim belediye Mardin Belediyesidir. Köklü tarihi, kültürel çeşitliliği, farklı inançların bir arada hoşgörü içinde yaşaması, mimari yapısı ve daha birçok özelliğiyle adeta dünyaya model olan ancak yerel, sosyal ve kültürel kalkınmalardan bir türlü yararlanamayan antik kentimiz Mardin’i yönetecek olan belediye başkanının Mardin’e yakışır biri olması ve çalışmalarıyla bunu göstermesi gerektiğini daha önce defalarca söylemiştim.

Evet, son yılların parlayan yıldızı olarak tanımlanan Mardin bu alanlardaki gelişimini bir türlü yerel gelişime yansıtamadı. Bu dönemde dünyanın tarihi gözbebeği olan Mardin yerel çalışmalarda da adından söz ettirecek mi?

Ben umutluyum ama yine de bekleyip göreceğiz.

Mardin Belediyesinin başkanlık koltuğuna, sosyal ve kültürel açıdan oldukça donanımlı olan, sivil toplum kuruluşlarından gelme ve aynı zamanda yazar olma ortak paydasında da buluştuğumuz değerli dostum Avukat Mehmet Beşir Ayanoğlu oturdu. Aktif yaşamı, hayatın içinden duruşu ve mütevazı kişiliğiyle tanıdığım Mehmet Beşir Ayanoğlu’nun beş yıl boyunca Mardin’e güzel çalışmalar yapacağına ve Mardin’in başkanları listesine adını farklı harflerle yazacağına inanıyorum.

Bir Mardinli olarak ben, yazılarımla, fikirlerimle, hayalimde canlandırdığım sosyal yaşama dair projelerle kendisine destek vereceğimi belirtmek istiyorum. Zaten kendisi de seçim öncesi karşılaştığımız ve konuştuğumuz her ortamda başkan seçilmesi durumunda bizlerden her türlü katkıyı bekleyeceğini sıklıkla belirtmişti.

Mardin hepimizin, dolayısıyla sadece benim değil şehrini seven herkesin bu anlamda üzerine düşenleri yapması gerekiyor.

***
Mardin’in yerel anlamda çok eksiği var. Bence en önemli eksiklik sosyal alanlar, yeşil alanlar ve parklardır. Bugün hangimiz şöyle bir hafta sonu ya da bir bahar akşamı çocuklarımızı da yanımıza alıp ailece vakit geçirmek üzere bir yere gidebiliyoruz. Yürüyüş yapabileceğimiz bir alanımız, dibinde oturup gölgeleneceğimiz bir ağacımız yok. Dört duvarın arasında hapsolmuş çocuklarımız. Her tarafımızı beton binalar kuşatmış. Ne tarafa yönelsek inşaat ne tarafa yönelsek apartman. Nefes alamayacak aşamaya geleceğiz bu gidişle.

Sinema sektörü daha işlek hale getirilebilir. Bir belediye tiyatrosu kurularak kültürel hayata bir renk ve canlılık katılabilir.

Sadece Mardinliler mi muzdarip bu durumdan. Elbette hayır. Şehrimize tarih turizmi kapsamında gelen yüz binlerce yerli ve yabancı turist de böylesine bir dinlenme, sosyal ve kültürel alanlarının yokluğundan olumsuz olarak etkilenmekteler. Hatta çoğu turist Mardin’deki bu kültürel ve sosyal hareketsizlikten ötürü Mardin’de kalmamaktalar. Öyle ki gündüz Mardin’e gelip akşam çevre illere gidip konaklayanlar bile var.

Bence yeni başkanımızın ilgilenmesi gereken ilk iş bu olmalı. Zaman kaybetmeden Mardin’e nefes aldıracak alanlar oluşturulmalı. Yenişehir semtindeki Karayolları kompleksini biliyorsunuz. İşe ondan başlanabilir mesela. Karayolları kompleksinin uygun bir yere taşınmasını sağlayıp bu alanı bir park ormana dönüştürmek çok zor olmasa gerek.

Bu konulardaki görüş, öneri ve beklentilerimi sayın başkanımızla paylaşmaya devam edeceğim. Kendisinin bu konudaki başarısı, Mardin’in aydınlık geleceği demek olacaktır.

***
Haftaya görüşmek dileğiyle.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum