20 Nisan 2009

Turizm Mardin'de Masaya yatirildi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından Mardin'de "Kültür Turizmi Sempozyumu" düzenlendi.



Artuklu Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen sempozyuma, Mardin Valisi Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Gazeteci Coşkun Aral, Mardin Sinema Derneği Başkanı Helün Fırat, TÜRSAB GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fikret Murat Tural, turizm işletmecileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumda özellikle kültür ve inanç turizminin yeri ve önemi, kültür turizminin bölgesel kalkınmadaki rolü, turizmin pazar yöntemleri konuları masaya yatırıldı.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Mardin'in medeniyetler başkenti olduğunu belirterek, 24 farklı medeniyetin yaşandığı kentte medeniyetlerin izlerine rastlanmasının Mardin'e farklı özellik kattığını söyledi. Mardin Valisi Hasan Duruer'in üç ay içinde yaptığı restorasyon ve iyileştirme çalışmaları karşısında tarihi kent deger kattigini belirten Ulusoy, "Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında başlatılan sokak restorasyon çalışmalarını il genelinde yaygınlaştırılması büyük önem kazanıyor." dedi.
Mardin Valisi Hasan Duruer ise sempozyumda, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında başlatılan sokak restorasyon çalışmalarını il genelinde yaygınlaştıracaklarını belirtti.

Duruer, "Mardin medeniyetlerin başkentidir. Binlerce yıldır dillerin, dinlerin ve kültürel zenginliklerin bir arada yaşatıldığı bir kent. Mardin'i ziyaret edenler, 'kabloları ne zaman kaldıracaksınız, beton binaları ne zaman yıkacaksınız?' diyorlar. Şunu söyleyebilirim ki, gözünüze çirkin gelen her şeyi kaldıracağız. Çalışmalarımızı başlattık, aralıksız olarak sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Levent Demirel, Mardin'e gelenlerin kıskanıldığını söyledi. Mardin Turizminin istenilen hedeflere ulaşması için görsel ve yazılı tanıtımlarını sürdüreceklerini belirten Demirel, "Mardin'de bir kent, bir dünya yatıyor" dedi.

Selçuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otelcilik Programı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Karaman, turizmin model insan, entelektüel modelin de dünyanın yeni sektörü olduğunu söyledi. Kültür turizminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Karaman, turizmi demokrasi ve hızın çocuğu olarak değerlendirerek konaklamanın yatak kapasitesi ile değil, mevcut yatak kapasitesinde kalitenin arttırılmasıyla turizmden beklenen hedeflere ulaşılacağının altını çizdi. Karaman turizm stratejilerinin yerinde ve zamanında uygulanmasının gerekliliğine değindi.
Karaman, "Özel sektör destekli turizm işletmeciliği alanlarının geliştirilmesi gerekir. Kültürel varlıkların çekiciliklerinin arttırılması ve turizmin üç ana unsuru olan, konaklama, ulaşım ve dinamik pazarlama anlayışının sağlanması gerekir. Yerel aktörlerin de bu çalışma ve faaliyetleri desteklemeleri ve benimsemeleri kaçınılmazdır" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum