Birleşmiş Milletleri’nin sponsorluğunda Mardin Kültür Sanat Derneği'nin 'Çöpler çöp olarak kalmasın, herkes kendi çöplerinden sanat eseri yapsın' sloganıyla başlattığı ve TOKİ İlköğretim Okulu öğrencilerinin de desteklediği atık şaheserler projesinin sergisi Mardin Müzesinde açıldı.
7 ay önce okul bahçeleri ve TOKİ Konutlarına konulan geri dönüşümlü atık kutularından ayrıştırılarak toplanan çöpler, ressam Nurettin Çakmak’ın el becerisiyle sanat eserine dönüştürüldü. Sanatla ilgilenmeye küçük yaşlarda amatör olarak başlayan Çakmak, 10 yıl önce, bir çöp konteynırında bulduğu atık ev malzemeleri ve kutuları, bir araya getirerek, 'Geri dönüşüm sanatı' adını verdiği çalışmasını başlattı. Çöp konteynerleri, inşaatlar ve boş arazilerden bulduğu çöpleri, atık maddeleri toplayıp, malzeme olarak kullanan Çakmak, kurduğu atölyesinde atık malzemeleri sanat eserlerine dönüştürüyor.
Amacı belediyelere mesaj vermek
Öğrencilerle birlikte çöp konteynerleri ve araziden topladığı malzemelerle ev atıklarını çeşitli sanat ürünlerine dönüştüren Mardin Kültür Sanat Derneği Başkanı Nurettin Çakmak, atık şaheserler sergisi ile Mardin yerel halkının atık konusuna dikkatinin çekilmesini ve bu şekilde kamuoyu baskısı sağlanarak Mardin belediyesinin düzenli depolama sistemine geçiş süresini hızlandırmayı hedeflediklerini söyledi.
Evsel nitelikli atıklar, tıbbi atıklar ve geri dönüşümü mümkün olan bütün atıkların beraber toplanıp Mardin dışındaki bölgede yakılarak imha edildiğini dikkat çeken Çakmak, bu durumun da yeraltı sularının ve havanın kirlenmesine, toprağın verimliliğinin azalmasına ve maddi olarak kayıplara yol açtığını belirtti. Amaçlarının toplumda atık ve dönüşüm bilicini oluşturmak olduğunu ifade eden Çakmak, "Hazırladığımız projenin amacı, çevre dostu katı atık yönetimini teşvik etmektir. Çöp ve atıklardan eser yaparak Mardin halkı başta olmak üzere, ilgili teşekkül ve kurumların dikkatini çekmeyi, yerel yönetimi harekete geçirmeyi ve düzenli depolamaya geçiş sürecini hızlandırmayı hedefliyoruz."dedi.
Her atık malzemeyi sanata dönüştürüyor
Doğada gördüğü her türlü atık malzemeyi sanata dönüştüren Çakmak, "Yaptığım eserlere farklılık katmak ve sanatımla birilerine mesaj vermek için arayışlara girmiştim. Geri dönüşümün her alanda olduğu gibi sanatta da sağlanabileceğini bu çalışmamla göstermek istedim."diye konuştu. Çakmak, bugüne kadar kırık bardak, dikenli tel, kozalak, cam şişe, ağaç kabukları ve ev atıklarından 100'e yakın eser yaptığını kaydetti.
Projeye destek veren Çevre ve Orman İl Müdürü Fahrettin Ay ise, bu tür toplumsal çalışmaların yaşama oldukça fazla artılar sağladığını söyledi. Ay, sergiyi gezen öğrenci ve öğrenci ailelerine çöpleri özelliklerine göre toplamanın ve ilgili kutulara atmanın önemini anlatıp çöplerden neler yapılabileceğini göstermek olduğunu sözlerine ekledi.
Sergiyi gezen Reyyan Gümüş ismindeki sanatsever ise bugüne kadar sayısız sergi gezdiğini ancak ilk defa bu şekilde çöplerden eserlerin sergilendiği bir sergiyi gezdiğini söyledi. Gümüş, sergide en çok küresel ısınmayı dikkat çeken eserin dikkatini çektiğini ifade etti. Mardin’i gezmeye gelen Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü Öğretim Görevlilerinden Cezmi Kara ise “İlk defa geldiğim Mardin’de Atık Şaheserler Sergisi ile karşılaşmamam benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Mardin gibi Türkiye’nin en ücra kentlerinde bile sanatın her dalına önem verilmesi beni heyecanlandırdı. Eminim ki bu proje kapsamında gençlerimizin çevre bilinci artacak.”diye konuştu.
Bir sigara izmariti 2 yıl içerisinde topraktan yok olur ve yok oluncaya kadar kendi boyunun on katı kadar toprağı verimsizleştirir; bir pil toprağa atıldığında 16m³ toprağı çürütüp 800 bin litre suyu zehirler; geri dönüşümü gerçekleştirilen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf edilebilir; bir ton kullanılmış kâğıt geri kazanıldığında 16 adet çam ağacı kurtarılabilir. Ancak, Türkiye'nin büyük bir bölümünde çöpler hala vahşi depolama teknikleri ile depolanıyor.
www.mardinlife.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum