26 Haziran 2009

Kürt Dili için YÖK onayı bekleniyor

Mardin Artuklu Üniversitesi ''Kürt Dili ve Edebiyatı'' bölümünü açmak için Yüksek Öğretim Kurumu’na(YÖK) resmi anlamda ilk başvurusunu yaptı.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinliferektor.jpg
Yaklaşık 2 yıl önce kurulan son 23 üniversite arasında yer alan Orta Doğu'nun en büyük ''sosyal bilimler üniversitesi'' olma hedefiyle çalışmalarına devam eden Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye'nin ilk Kürt Dili ve Edebiyatı ile Süryani Dili ve Edebiyatı bölümlerinde öğretim vermeye hazırlanıyor.

Artuklu Üniversitesi`nde Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay başkanlığında hazırlanan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü dosyası YÖK’e resmen teslim edildi.

Türkiye`de ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü`nün kurulması için başvuruda bulunduklarını ifade eden Omay, akademik altyapıyı oluşturup yurtdışında Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim veren üniversitelerle işbirliği yaptıklarını söyledi.

Artuklu Üniversitesi`ni dinler ve diller üniversitesi haline getireceklerini kaydeden Omay, `Bu toprakların genlerinden kaynaklanan ve yüzlerce yıllardan beri birbiri ile huzur ve barış içerisinde yaşayan dilleri, dinleri ve kültürleri bir araya getirerek yapacağımız çalışmalarla bu ülkenin barış ve huzuruna katkı sağlayacağımıza inanıyorum` şeklinde konuştu.

Artuklu Üniversitesi'nin vizyonunu ve ufkunu ''sosyal bilimler üniversitesi'' olarak belirlediklerini ve bu üniversitenin, Orta Doğu dillerinde eğitim yapan bir uluslararası üniversiteye dönüşebileceğini umut ettiklerini kaydeden Omay, bu amaçla Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürtçenin haricinde Arapça, Farsça ve Süryanice bölümler oluşturacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Omay, bunun için ilk başta dünyada üzerinde yeteri kadar durulmamış ''Kürtçe ve Süryanice'' dillerine öncelik vermeyi kararlaştırdıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

''Bunlardan Süryanice semitik dillerin Arami dil grubundan ve bölgemizde konuşulan bir dildir. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün öncelikle kurulması için çalışmalarımız sona erdi. Ön hazırlıkları tamamlayıp onay için YÖK'e başvurduk. YÖK'ün onayının ardından bu yıl bu bölümü kuracağız. 2010 yılında 20 öğrenciyle bölümde öğretime başlamayı planlıyoruz. Bunun için Irak'ın kuzeyindeki Dohuk ve Kerkük üniversiteleri ile Arapça bölümü için de Şam Üniversitesi ile ön anlaşma imzaladık. Kürt Dili ve Edebiyatı için bize hoca desteği verecekler. Onların da bizden Türk Dili ve Edebiyatı bölümü kurulması konusunda talepleri oldu. Biz de bu konuda onlara destek vereceğiz. Süryani Dili ve Edebiyatı ile ilgili Süryanice eğitim yapan bölümlerle ilişki kuruyoruz. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü açılması ile ilgili çalışmalarımızda yerel ve ulusal bağlamda büyük destek görüyoruz.''

DTP’liler Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümüne ilgisiz

DTP’li milletvekillerinin bu konuda kendisi ile görüşüp görüşmediği sorusuna Rektör Omay, Mardin’de kurulacak olan Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü ile ilgili olarak birçok kesimden destek aldıklarını ancak bu konuyu polemik konusu yaparak meclis gündemine bile taşıyan DTP’li milletvekillerden hiçbirinin kendisini arayıp sormadığı cevabını verdi.

Şarkiyat Enstitüsü bünyesinde açılacak olan Kürt Dili ve Edebayı için bütün hazırlıklarının tamamlandığını ve öğrencileri beklediğini söyleyen Enstitü Müdürü Yrd.Doç.Dr. İbrahim Özcoşar ise Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde görev almak üzere Diyarbakır Dicle ve Ankara Bilkent üniversitelerinden 2 öğretim üyesini kadrolarına aldıklarını ve bu 2 öğretim üyesinin Kürt Dili ve Edebiyatı üzerine çalışması bulunan akademisyenler olduğunu söyledi.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum