22 Temmuz 2009

SEBZE VE MEYVE FİYATLARINDA DÜŞÜŞ


Yaz ayları ile birlikte meyve ve sebze fiyatlarının ucuzlaması en fazla dar gelirli vatandaşları memnun ediyor. Havaların ısınması birçok bölgede tarımsal üretimin artması, pazarlara ucuzluk olarak yansıyor. Türkiye genelinde havaların ısınmaya başlaması özellikle yaş sebze ve meyve fiyatlarında kendini gösterdi. Meyve ve sebze fiyatları Temmuz ayının ilk haftalarına göre önemli oranlarda düşüş gösterirken, bu duruma en fazla dar gelirli aileler seviniyor. Uygun hava şartları dolayısıyla ülkenin dört bir yanında üretimde beklenen bolluk dolayısıyla önümüzdeki günlerde fiyatların daha da düşeceği tahmin ediliyor.

Güneydoğunun genelinde çoğu üreticinin soğuk hava deposunun bulunmadığı için bu ürünlerin sıcaklığa bağlı olarak daha çabuk bozulduğunu belirten Pazar Esnafı Aziz Özkan, bu nedenle bir an önce satışa sunulduklarını, bunun da fiyatlarını düşürdüğünü söyledi.

Özkan “Yükselen sıcaklıklar nedeniyle karpuz, kavun, erik, kayısı, nektarın, üzüm, domates gibi meyve ve sebzeler daha çabuk olgunlaşıyor. Dolayısıyla bu ürünlerin üretimi artıyor ve fiyatı düşüyor. Sıcaklık artışları ile ucuzlayan meyvelerin başında ise karpuz yer alıyor. Sıcaklığa bağlı olarak gerçekleşen bu düşüşler biz semt pazarcılarına da yansıyor” diye konuştu.

Yaz meyvelerinden olan kiraz, çilek, kayısı, erik, karpuz ve Erikte fiyatlar Temmuz ayının ilk haftasına göre düşüş gösterdiğini söyleyen pazarcı Aziz Özkan “ havaların ısınmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında düşüş var. Şu anda en pahalı meyve 3 TL ile kiraz yer alıyor. Arından ise fiyatı 2 Tl olan elma ve şeftali yer alıyor. Üzüm bu ay içinde fiyatta baya bir indirim gösterdi. Üzümün ve eriğin fiyatı 1,5 TL’ ye kadar indi. En ucuz meyve ise karpuz onun fiyatı 50 Kuruş.” Dedi.

Sebze fiyatlarında da düşüş yaşandığını ifade eden Özkan “Sebzede görülen ucuzlama sonucunda domatesin kilosu 75 kuruşa kadar inerken, fiyat ürünün kalitesine göre 1,5 TL'ye kadar çıkabiliyor. Salatalık fiyatları ise 75 kuruş ile 1 TL arasında farklılık gösteriyor.

Öte yandan Pazarcılar, daha önce özellikle kirazı gramla sattıklarını belirterek, fiyatlar düştükçe kilogram bazında satışların arttığını söyledi. Pazarcılar, bu ayın sonuna doğru arzdaki artışa bağlı olarak sebze ve meyvede fiyatların daha da düşeceğini bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum