4 Eylül 2009

Küçük Ayşan Siyaset Meydanında Mardin’i temsil etti

Show TV’de yayınlanan Siyaset Meydanına katılan 12 yaşındaki Ayşan Güneş, “Kürt Açılımı” konusundaki görüşleri ile Mardin’i temsil etti.

Show TV’de yayınlanan Siyaset Meydanına katılan 12 yaşındaki Ayşan Güneş, “Kürt Açılımı” konusundaki görüşleri ile Mardin’i temsil etti.

Ali Kırca yönetiminde ilgi ile izlenen Siyaset Meydanında “Çocukların dili ile Kürt Açılımı” konulu Programa Türkiye’nin değişik illerinden toplam 38 çocuk katıldı.

Program’da Kürt açılımı ve Mardin hakkındaki görüşleri ile ilimizi hakkı ile temsil eden ve aynı zamanda sitemiz köşe yazarlarından Nezir Güneş’in de yeğeni olan Ayşan Güneş, program kapsamında bölge hakkında ön yargıları olan insanlara Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Mardin’e gelip görmeleri konusunda da tavsiyelerinde bulundu.

Batıda yaşayanların, doğu insanı ve doğu bölgesi hakkındaki bilgileri dizi ve filmlerden aldıklarını işaret eden Güneş, bu anlamda başta Mardin olmak üzere bölgede çekilen hiçbir dizi ve filmin bölge ile ilgili gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Doğu batı arasında bir iletişim kopukluğunun da olduğu dile getiren Güneş bu kapsamda uygulamaya konulan Gönül Köprüsü Projesi'nin daha da genişletilerek gerekirse aileler arasında bile devam edilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Kürt Açılımı konusunda; Kürtlerin o kadar abartılacak isteklerinin olmadığını TRT Şeş kanalının yayına girmesiyle örnekleyen Güneş, Kürtçe yayın yapan bu kanal nasıl ki devletin bölünmez bütünlüğünü bölmediği gibi, Kürtlerin istediği diğer kültürel hakların da aynı şekilde Türkiye'yi bölmeyeceğini, Aksine Kürtleri Türkiye Cumhuriyeti'ne daha da sıkı bağlanmasına vesile olabileceğini ifade etti.

Kamu kurumlarında Kürtçe bilmeyen insanlar için özellikle de hastane ve mahkemelerde birer Kürtçe bilen yardımcı personel veya tercüman görevlendirilmesi gerektiğini anımsatan Güneş, konuşmalarından dolayı diğer katılımcıların bazılarında tepki alsa da birçok katılımcının da desteğini arkasına almayı bildi.

Gecenin geç saatlerine kadar devam eden programda Güneş, bölge halkına karşı duyulan önyargıları İstanbul’a geldiği gün bile yaşadığını verdiği örnekle anlatan Güneş, Programa Sakarya’dan katılan katılımcının “Bütün herkes Türkçe öğrenmek zorunda” şeklindeki sözüne verdiği tepki ile de en hararetli tartışmayı başlattı.

Ali Kırca’nın yönetiminde Bahçeşehir Üniversitesi’nin bitişik iki salondan birinde çocuklar diğerinde gazeteci yazar Ece Temelkuran ve psikiyatr Yankı Yazgan’ın oturduğu düzenle gerçekleştirilen programda Ali Kırca önce çocukların yanına gidip onları konuşturdu sonra da çocukların dediklerini değerlendirmeleri için Temelkuran’la Yazgan’ın yanına gidip onlara yorumlattı.
“Kürt Açılımı” konusunda farklı düşüncelere sahip olan çocuklar bazen tartışmanın dozajını artırsalar da seviyeli bir şekilde sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum