14 Mart 2010

Yerel Aile Çalıştayı Mardin’de Başladı

http://www.mardin.gov.tr/haber/resim/calistay10.gif
Mardin Valiliği öncülüğünde düzenlenen Yerel Aile Çalıştayı özel bir otelin salonunda başladı. Toplantıya Vali Hasan Duruer, Vali Yardımcısı A. Ferhat Özen, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Nurdan Tornacı, Aile ve Sosyal Araştırma Genel Müdürü Ayşen Gürcan’ın yanı sıra Akademisyenler, STK temsilcileri ile Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Siirt, Batman, Şırnak ve Adıyaman, illerinin sosyal hizmetler temsilcileri de katıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kapsayan Aile Çalıştayın Mardin’de düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Duruer, “İlimizde erkek nüfusu, kadın nüfusundan fazladır. Evlenme yaşı ortalaması Türkiye ortalamasının altındadır. Bölgemiz 9 İli kapsamakta olup Bölgemiz hız kesmeden iç göç vermekte ve bölge olarak iç göçte ilk sırada bulunmaktayız. İlimiz milli gelir açısından ülkemizin en yoksul illerinden birisidir. İlimizde işsizlik son derece ciddi boyuttadır. Erken yaşta evlilik bölgemizde çok fazladır. Çoğu resmi nikâh yapmadığı için kayıtlara geçmez. Resmi nikâh, kız çocuğu birkaç çocuk sahibi olduktan sonra yapılmaktadır.”dedi.

Mardin’in sosyo-kültürel yapısı ile de ön plana çıktığını dikkat çeken Vali Duruer, “Dört farklı etnik grup ve üç farklı dini bünyesinde barındıran ilde bu farklı etnik gruplar ve dinler gelenek, görenek ve adetlerini kendi içlerinde yaşamaktadırlar. Mardin kültüründe aile yaşantısı kutsaldır. Aile içinde ne yaşanırsa yaşansın dışarıya pek yansıtılmaz. Bu bağlamda, yaşanan bu sorunlar ve hızla değişen dünyamızda insanın yaşayabilmesi, bir bakıma en yakın çevresiyle olan ilişiklerine ve çevrenin kişilerin davranışları üzerindeki etkisini anlamasına bağlıdır.”diye konuştu.

Vali Duruer “ Ailenin güçlendirilmesi için yapılacak işlerin başında eğitim seviyesini yükseltilmesi , aile yapısının güçlendirecek ekonomik tedbirlerin alınması STK’lar ile Kamu Kurum ve Kuruluşların işbirliği yaparak daha etkin bir şekilde sıkıntılı ailelerimize ulaşması, ekonomiyi güçlendirip eğitimi, özellikle de kız çocuklarımızın eğitilmesini sağladığımız takdirde yeni nesillerin daha parlak olacağı kanaatindeyim.”dedi

Çalıştay’da ayrıca Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan ve SHÇEK Genel Müdür Yardımcısı Nurdan Tornaci ailedeki sosyal ve ekonomik sorunlar üzerine bire sunum yaptılar.

Üç gün sürecek çalıştayın öğleden sonraki programında ise Sağlık ve Eğitim Sorunları ile Hukuki sorunlar ve serbest konular üzerine ayrı ayrı paneller düzenlenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum