Kanîya Feqîran (Fakirler Çeşmesi ya da Şeyh Feqir Çeşmesi), Awina çayına otuz adım uzaktan geniş ve diz boyu derinliğinde daralan bir boğaz ile çaya karışır. Bölgenin en iri balıkları bu alanda gezinirler. Fakirler Çeşmesi'nde kutsal balıklara dokunulmaz. Çünkü burası ziyaret olarak kabul edilir. Rivayete göre Yezidi Şeyh Feqîr ölünceye kadar burada yaşamış. Feqirleri ve inananlarıyla bu pınarın başına gelip sohbet ederlermiş. Halk pınarın başındaki söğüt ağacına çaput –bez-bağlar, suyun içindeki taşları da büyükten küçüğe doğru üst üste dizerler. Balıklar taşları devirmeyince tutulan dilek kabul olmuş sayılırdı.
Kaynak: Ramazan Ergin'in (
Reşo Kuri) kitabı
----------------------------------------------------------------------------------
ŞEYH FAKİR BALIKLI GÖLÜ
Bismil’den gelirken, beldemizin girişinde bulunan Şeyh Fakir Balıklı Gölü Ziyareti, bin yıllık bir geçmişe sahip, kutsal bir mekandır. Gölde bulunan balıklar, tutulmaz ve yenilmez olup, Belde halkı tarafından yüzyıllardır kutsal kabul edilen varlıklardır. Doğallık ve Kutsiyet anlamında halk arasında Güneydoğunun ve Türkiye’nin ikinci Kutsal balıklı gölü olarak tanınan balıklı göl, ayrıca insanlarımızın çeşitli hastalıklarına şifa olduğuna inanılan bir mekandır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum