14 Kasım 2007

GÜNEYDOĞU'NUN SAKLI KENTİ SÜRGÜCÜ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bir kenti ve insanlarını ne kadar saklayabilirsiniz diye sorulacak olunursa bence eski ismi awina olan şimdiki ismi Sürgücü olan şirin beldemizi göstermek yerinde olur. Çünkü Güneydoğu'nun tam kalbinde yer alan ve tarihte önemli bir sahne görevini üstlenmiş olan sürgücü'yü Güneydoğu'lu olan insanlara bile sorarsanız bir çoğu eminim bilmez. Savur ve Bismil ilçelerinin dağları arasına sıkışıp kalan her tarafında dereler akan yeşillere bürünmüş eşsiz bir doğa güzelliği, tarihsel antik dokusu ve sıcakkanlılığı ile Anadolu insanını en iyi şekilde temsil eden yerli halkını bir bütün olarak algıladığınızda yaşama değer birkaç yerden biridir. Arazi yapısı açısında ziraat a yetecek kadar arazisi olmasa da kısıtlı alanları tarıma dönüştürerek her türlü meyve ve sebzenin yetiştirildiği, beldenin dört bir yanından fışkıran kaynak suyu nun tahliller sonucunda ne kadar uygun mirelal ve nitrat oranın olduğu tescillenmesine rağmen ve suyun her gecen gün stratejik güç olmasını düşünürsek halen hiçbir yatırımcının gelip su rezervlerini değerlendirmemiş olması saklı kent yakıştırmasının doğru olacağı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bir çok alanda ürettiği ürünlerle bölgede ismi ile anılması ürününün temininde ismiyle talep edilmesine rağmen maalesef bu üretimler endüstriyel anlamda değil köylü ve yerli malı aşamasında kalması üzülecek konulardan sadece biri. Güneydoğu halkı turistik anlamda ve mesire alanının yokluğundan yakınırken oysa hemen baş ucunda günü birlik tatil ve piknik yapabileceği böyle nadir bir değere sahip olduğunu bilmemesi saklı kent ismini tekrar söylememe neden oldu.

Sürgücü nün yakın tarihte belediyelik olması ile kıt kanaat imkanlarla hizmet etmesi ve genelde batı da yaşamış halkın aydın olmasından ötürü her geçen gün belde kalkınmaktadır. Beldenin tanıtımına kendini adamış bir çok genç olmasına rağmen bunların başında sevgili Mehmet Ayaz'ın büyük çabalar sonucunda hazırlamış olduğu geniş bir arşiv ile sürgücüyü tanıtan bilgileri daha ayrıntılı olarak www.surgucum.com adresinden temin edebilirsiniz. Sürgücü de her hangi bir piknik alanında karşılaşmak dileğiyle hoşçakalın.

Şükrü ADANIR
OSGİAD Genel Sekreteri
31.08.2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum