3 Mayıs 2008

DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI (DTSO)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tarihimizde, Diyarbakır’ın rolünü incelersek dünya ticaret merkezlerinden biri olduğu birçok yazarın kitabında altını çizerek değindiğini görebiliriz. Yakın tarihimizde ise ticaret hacminden ötürü ekonomik kalkınmada ülkenin ilk beş vilayeti arasında yer aldığı birçok kayıtlarda görmek mümkün. Tarihi anlamda, dünyanın sayılı yapıtlarını bünyesinde barındırarak tartışmasız bir kariyeri varken, siyasi ve stratejik konumu sayesinde bölgeyi bir kenara bırakın dünya üzerinde etki bırakacak hareketlerde sonuç belirleyici olmuştur.

2008 yılında böyle aktif bir bölgeden bahsederken halen ‘kalkınmada öncelikli yöre’ diye bahsedilmesi başta bölge insanı olmak üzere bütün dünya insanlarının ne kadar içlerini sızlatıp etkiliyordur acaba? Bu soruya tabi ki herkes kendi yüreğinin muhasebesini yaparak cevaplayabilir, tabi samimiyeti de sorgulayıp bu cevabın içine katmalılar. Aslında burada eksik olan şey samimiyettir. Sözde üzüntüyü dile getirmek en kolay şey, iş icraata gelince hiçbir çabanın sarf edilmediği apaçık ortadadır. Peki, çaba sarf eden hiç mi birileri yok? Tabi ki içinin sızlamasıyla samimiyetini yüreğiyle ortaya koyanlar azda olsa yok değil. Bu vicdan savaşçıları arasında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Mehmet Kaya ve deneyimli ekibini göz ardı edersek haksızlık yapmış oluruz.

Başkan Mehmet Kaya’nın göreve getirilmesi kısa bir dönem olmasına rağmen geldiği günden bu yana DTSO’nın misyonuna ve vizyonuna olumlu anlamda kattığı değerle birlikte bölgenin eski şanına yaraşacak şekilde DTSO’nı tarihi bir mekân ile süsleyerek imajın güncelleyip gömlek değişim sürecini tamamlamıştır.

Bu tarihi bina bir zamanlar Ortadoğu’nun en eski Tıp Fakülteleri’nden biriydi. Yıllarca medrese olarak kullanıldı, yakın zamanda Süleyman Nazif Ortaokulu, Hasanpaşa İlkokulu, Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumların kullandığı bu tarihi mekânın Diyarbakır ismi ile özdeşleşmiş Fiskaya’nın tam tepesinde kayaların doğadan zorlayarak aldığı güzelliğine bu mekân ile medeniyetin sembolü olarak kayalara anlam katmıştır. Bu kadar güzel bir mekânın tarihi dokusunu bozmadan yapılan yenileme ile tarihi mekânların uzmanlarca restorasyonu yapılarak günümüze uyarlanıp hizmet amacı ile kullanılabileceğini ve bu sayede tarihimizi de koruyabileceğimizi DTSO ispatlamıştır. Bölgenin bir insanı olarak, DTSO’nın bir üyesi olarak yapılan harcamanın çok üst düzeyde yapıldığını ve bu harcamada şaibe varmış gibi yapılan söylemler benimde kulağıma gelmedi değil. Bu tür şeyler takdir etmeyi, inanmayı yitirmiş sadece saldırı mekanizmasını kullanarak basit dedikodu yöntemine başvuran çevrelerin eseridir. Peki, bu iş yapılmasaydı ve eski daracık koridorlara sıkışmış eski binada yıllarca hizmet vermeye devam edilseydi bu taşta atılmamış olurdu. Olsun atılsın meyve veren ağaç taşlanır. DTSO bu çalışma ile tarihe savurduğu modern fırça izleri bundan sonra oluşacak birçok şeye örnek teşkil edecektir.

Geçen ay DSTO öncülüğünde ortak bir basın açıklaması yapmak üzere 29 sivil toplum örgütü temsilçileri Bu tarihi mekânda başkan Mehmet Kaya’nın odasında toplandık, o odada bulunmak diğerleri için ne anlam teşkil etti bilmem ama beni anlamlandırıp oldukça derinden duygulandıran bir ruh hali yaşamama sebep oldu. Sebebine gelince bu bina Süleyman Nazif ortaokulu iken ben bu okulda 3 yıl eğitim gördüm ve başkanın yeni odası benim eski sınıfımdı, başkanın masasının olduğu yerde benim sıramdı. Tabi orda bulunanlara bu konuyu açmadım ama o kalın duvarlara bakarak bu taşların nelere şahitlik ettiğini tahmin etmeye çalıştım. Hey gidi yıllar hey yy. Bu binanın her odasının her köşesini çok iyi bilirim o eski ve yıpranmış binanın tarihi özelliğini bozmadan bu hale getiren başta sayın başkan Mehmet Kaya olmak üzere malzemeyi taşıyandan, malzemeyi kullanana, o bina için düşünenden, karşısına geçip izleyene kadar her kese ama herkese sonsuz teşekkür ederim. Sayın Mehmet Kaya deneyimli ekibiyle o otantik ortamdan ilham alarak birçok projenin altına imza atacaklarından emin ve şahit olacağımı bilmelerini isterim. Bölgemiz ile alakalı alınacak her kararda, atılacak her adımda, tepkisini dile getirebilecek, sesimiz olabilecek böyle üst bir kurumla çalışmayı bir şans olarak kabul ettiğimizi ve başarı getirecek her oluşumda DTSO’nın yanında olmaya devam edeceğimizi de bilmelerini isteriz.
Sevgiyle Kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum