25 Mayıs 2008

Mardin`de Turist Bereketi Yaşanıyor

7 Bin Yıllık Tarihi ile Birçok Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapan Mardin`de Son Yılların En Yoğun Turizm Sezonu Yaşıyor.

Her Gün tarihi kente gelen onlarca Otobüs Dolusu Gelen Yerli Yabanca Turist Esnafın Yüzünü Güldürüyor. Özellikle hafta sonu kente yönelik yoğun turlar düzenleyen turizm acenteleri turistleri ağırlayacak yatak bulamadığından şikâyetçi. Geçtiğimiz yıl 700 bin yerli yabancı turistin ziyaret ettiği Mardin'de bu yıl turizm sezonun ilk iki ayında yaklaşık 150 bin yerli yabancı turistin tarihi kenti ziyaret ettiği belirtildi. Yılsonu itibarı ile bir milyon yerli yabancı turist Mardin'i ziyaret etmesi bekleniyor.

Son yıllarda bölgede yaşanan huzur ve güven ardından Mardin'in tanıtılması için düzenlenen etkinlikler fuarlar ve kentte çekilen sinema ve diziler sayesinde tarihi kenti görmek için dünyanın dört bir yanından yerli yabancı turistler Mardin'e akın ediyor.

Mardin'de bulunan oteller yanı sıra tarihi butik oteller de Temmuz ayına kadar rezervasyonları dolu olduğu için turistler konaklama sorunu yaşıyor. Kente gelen turistler bölge illerde konaklamak zorunda kalıyor.

Başta dünyanın olmak üzere özellikle Avrupa'dan Hollanda, Danimarka, ABD, Almanya, Japonya, İsviçre'den gelen yabancı turistler Mardin'i görme fırsatı yakalıyor. Tarih bakımından dünyanın en eski yerleşim alanı olan Mardin İtalyan'ların ünlü gondolları ile meşhur şehri Venedik ve 3 dinin kutsal şehir olarak saydığı Kudüs tahtını sallamaya başladı. Farklı dinler ve dillerin barındığı Mardin'de hedef üç yılda 5 milyon turisti ağırlamak.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, turizmde günden güne yıldızı paralayan Mardin'i geleceği hazırlamak için önemli projeler hazırlattıklarını belirterek, bu çerçevede önemli projeler gerçekleştkirdiklerini söyledi.

Her yıl ortalama 700 bin yerli yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi kentte inanç ve kültür turizmi kapsamında şehirde önemli tarihi yerlerin restorasyonlarına hız verdiklerini ifade eden Kılıçlar, "Farklı din ve dilleri bünyesinde barındıran Mardin'i geleceğe hazırlıyoruz. Mardin, Venedik veya Kudüs'ten daha çok kültürel zenginliğe sahiptir. Bu şehirlere yönelik yapılan tanıtımlar sayesinde ortalama yılda 8 milyon turist ziyaret ediyor. Biz de bunu yapabiliriz. Herkesin Mardin için elini taşın altına koyma vakti geldi. İş adamından bürokratına, basınından esnafına kadar herkes üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir. Yılda bir milyon değil 5 milyon turisti kentimize çekmemizin vakti geldi. Bunun için Mardin'de turizm alanında yatırım yapmak isteyen herkese kapımız açıktır. Her türlü kolaylığı ve yardımı yapmaya hazırız. Yeter ki Mardin'de bu tür yatırımlar artsın." dedi.

Son yıllarda Mardin'de açılan butik otellerin sayısı artınca turistlerin de büyük ilgisini çekiyor. Bin yıllık tarihi butik otellerde konaklamak isteyen yerli yabancı turistler yer olmadığı için sırada beklemek zorunda kalıyor.

Rezarvasyonların temmuz ayına kadar dolu olduğu butik oteller yeni butik oteller açmak için tarihi evlerin peşine düştü. 800 yıllık Artuklu kervansaray butik oteli sahibi Sabahatin Evrensel, Turizm sezonu başladığı Nisan ayından itibaren yoğun bir turist akınına uğradıklarını belirterek, bu yıl turist bereketi yaşandığına dikkat çekti.

560 yıllık Erdoba konağı sahibi Hıdır Sümer ise her geçen gün Mardin dünya turizminin gözdesi haline geldiğini söyledi.

Sümer, "Artık Mardin kabuğuna sığmıyor. Bu nedenle herkesin turizme yönelik yatırımlarını artırması yanında kentin iyi tanıtılması gerekir. Şu anda butik otelimize yönelik yoğun bir talep vardır. Bölgede yaşanan huzur ve güven Mardin'e daha çok turistin gelmesine sebeb oldu. Bu fırsatı iyi değerlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Gelen turistlere her türlü kolaylığı sağlıyoruz." dedi.

Kaynak: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum