Mardin Artuklu Üniversitesi ile ilgili bu gerçek ortada dururken, son günlerde yaşanan polemik ve iddialarda bu konunun gündeme taşınmaması ise, tartışmaların ne kadar boş olduğunu gösteriyor.
Mardin Halkı bu tartışmaların gereksizliğine işaret ederken, bütçenin neden az tutulduğunun sorgulanması gerektiğini ifade ettiler.
Vatandaşlardan Şeyhmus Yılmaz Mayıs ayı içerisinde toplanan “Mardinliler Çalışma Platformu” üniversiteye ayrılan bütçenin yetersizliği nedeniyle eşya piyangosu düzenleme kararı aldığını hatırlatarak, “Burdan elde edilecek gelirle üniversitenin plan ve projeleri çizilecek. Yani anlayacağınız işimiz piyangoya kaldı; “Ya Çıkarsa”dedi.
Yine vatandaşlardan Mahmut Çakmak ise; “Mardin’in yerel yöneticileri, Milletvekilleri, Sivil Toplum Kuruluşları sanki bu işin muhatapları onlar değilmiş gibi bu bütçenin neden bu kadar az çıktığını sorgulamak yerine, sürekli “cek” “cak” eklerini cümlelerinde kullanarak, temenni ve dileklerini Mardin halkına anlatıyorlar. “ ifadelerini kullandı.
Çakmak ayrıca; “Üniversitenin kurulması ve öğrenci kabul edebilir duruma gelebilmesi için daha çok beklememiz gerektiğini görüyoruz. Eğitim Bir-Sen ve Kadir Balcı birbirleriyle çekişmek ve kendisine ait bir mekanı olmayan üniversitenin kadrolarını şimdiden tartışmak yerine, Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencilerinin neden hala Diyarbakır’da okuduklarının hesabını sorsunlar.” Dedi.
MARDİN YATIRIM VE BÜTÇE TAHSİSİNDE SON SIRADA-
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya'nın soru önergesine verdiği yanıta göre, yeni kurulan üniversitelere sağlanan yatırım ödeneklerinde ilk sırada yaklaşık 32 milyon 500 bin YTL ile Düzce ilk sırada yer aldı. Düzce Üniversitesi'ne 2007 ve 2008 yılında tahsis edilen bütçe ise yaklaşık 53 milyon YTL oldu. 2008 yılında en az bütçe ise 4 milyon 60 bin YTL ile Mardin Artuklu Üniversitesi'ne ayrıldı.
22'nci dönemde kurulan üniversitelerin teklifleri doğrultusunda öğretim üyesi kadrolarından bin 635 adet kadroya kullanma izni verildiğini kaydeden Bakan Çelik, 5467 sayılı Kanun'la kurulan 15 üniversiteye 2007 yılında idari kadrolarına açıktan ve naklen atamada kullanabilecekleri 405 adet atama izni verildiğini söyledi. Bakan Çelik, 2008 yılından itibaren kadrolara açıktan ve naklen yapılacak atamalarda kullanılmak üzere verilen 3 bin adet atama izninin üniversitelere dağılımının ise önümüzdeki günlerde yapılacağını kaydetti.
2008 yılında Düzce Üniversitesi'ne 19 milyon 955 bin YTL yatırım ödeneği verilirken, ikinci sırada 10 milyon 500 bin YTL ile Aksaray, üçüncü sırada da 10 milyon 245 bin YTL ile Kastamonu Üniversitesi yer aldı. 2008 yılında, en az yatırım ödeneğini yaklaşık 700 bin YTL civarındaki ödenekle Ağrı Dağı, Batman, Bitlis Eren, Mardin Artuklu, Nevşehir ve Sinop Üniversiteleri aldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum