27 Eylül 2008

KKP Kapsamında Kurulan Seralar Güneş Enerjisiyle Isıtılacak

Mardin Tarım İl Müdürlüğü tarafından Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında kurulan seralar güneş enerjisi ile ısıtılacak.

Mardin Tarım İl Müdürlüğü tarafından Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında kurulan seralar güneş enerjisi ile ısıtılacak.
Bitki koruma Şube Müdürü Beşir Saruhan, Kırsal Kalkınma Projesi ile çiftçilerin seracılığa özendirildiğini söyledi.
Mardin'in Derik ilçesinde Tarım Kalkınma Kooperatifi tarafından 25 bin metrekare kapalı alan üzerinde kurulan ve tamamlanma aşamasına gelen seranın şehrin en büyük serasını oluşturduğunu ifade eden Saruhan, "Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında kurulan seraların yüzde 50'sini devlet hibe olarak veriyor. Son derece modern kurulan seralarda alternatif enerji olarak güneş enerjisinden yararlanıyoruz. Soba ile ısıyı kontrol altına almada çiftçilerimiz zorlanıyor. Güneş enerjisi hem maliyeti düşürüyor, hem de ısı ayarlaması daha kolay oluyor." Dedi.
Mardin, Kızıltepe ve Nusaybin ovası ile kırsal kesimdeki vatandaşın sera ile tanışması sayesinde yörede istihdam alanlarının artacağını vurgulayan Saruhan, "Seracılık yaygınlaşırsa ilimizde ve bölgemizdeki vatandaşlarımızın ekonomik durumlarında gözle görülür iyileşme sağlanacaktır." diye konuştu.
Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Kayalıpınar köyünde 4 yıldan beri devletin verdiği teşvikle seracılık yapan Şükrü Kılıç, seralarını geliştirerek, güneş enerjisi ısıtma sistemi kurmak için harekete geçti.
Yılda 4 ürün almak için bu sistemin kurulması gerektiğini söyleyen Şükrü Kılıç, "Bölgede artık çiftçiler seracılığı keşfetti. Herkes bu sektöre geçiyor. Masrafı az, kazancı bol olduğu için köylüler kendi bağ ve bahçelerinde damlama sistemi kurup seracılık yapmaya başladı. Bizim köyde 4 yıl önce 2 tane sera varken, şimdi 30 tane oldu. Batıya çalışma için giden köylüler artık kendi işlerini kurup kendi köylerinde çalışıyor." şeklinde konuştu.
Haber: www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum