16 Ekim 2008

Hamilelikte Yararlı Ve Zararlı Besinler

http://img2.blogcu.com/images/l/a/l/lalezarhobi/besinler2.jpg

Bebek sahibi olamayı düşündüğünüz andan itibaren hamilelik dönemi boyunca çok özel bir dönem yaşayacaksınız. Fiziksel ve psikolojik olarak birçok değişiklik hayatınızın bir parçası olacak. Merak ettiğiniz her sorunun yanıtı ise bu sayfalarda...

Doğacak olan bebeğinizin besin kaynağı sizin ona sunduğunuz depolarınızdır. Zehra C. Akören Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni “Bebek; ihtiyacı olan gıdaları, kordon aracılığı ile sizin kanınızdan temin eder. Dolayısıyla kanınızda dolaşan besin öğelerinin kalitesinden 1. derecede sorumlusunuz demektir.” diyerek hamilelikte doğru beslenmenin önemini anlatıyor.

bebekcom: Gebelikte protein alma ihtiyacı artar mı?
Zehra C. Akören: Gebelikte protein gereksinimi, kansızlık olmaması için artar. Protein az alınırsa demir eksikliği anemisi gelişip, düşüklere neden olabilir. Özellikle hayvansal kaynaklı protein alınmasına özen gösterilmelidir. Ancak; anne ideal kilosundan daha fazla bir kiloda hamile kaldı ise; yağ oranı düşük proteinli gıdalar tercih edilmelidir. Proteinli gıdaların pişirilme teknikleri de annenin kendisini iyi hissetmesi için önemlidir. Buğulama, haşlama, ızgara ve fırında pişirilenler tercih edilmeli, yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır. Kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, balık, yumurta, peynir çeşitleri, kurubaklagiller ve mantar proteinden zengin gıdalardır.

bebekcom: Hamilelikte C vitaminine daha fazla ihtiyaç var mıdır?
Zehra C. Akören: Bütün vitaminler anne ve bebeği için gerekli olduğu gibi özellikle; C vitamini daha önemli bir yere sahiptir. Proteinlerle birlikte alınırsa demir emilimini arttırır. Annenin hastalıklara karşı direncini yükseltir. Vücutta depolanan bir vitamin olmadığından meyve ve sebzeler aracılığı ile taze olarak alınmalıdır. Pişirme ve uzun süreli bekletmelerde ciddi kayba uğrar. Turunçgiller, lahana, çilek, domates, karnabahar, patates, kırmızı ve yeşilbiber iyi bir C vitamini kaynağıdırlar. Bir de şunu söylemekte yarar var. İçerdiği vitamin deposu nedeniyle hurma gebeler için gerekli bir meyvedir. Özellikle doğuma yakın tüketilmesi içerdiği besinlerin; Oksitosin hormon salgısını arttırması nedeniyle doğumu kolaylaşmasını sağlar.

bebekcom: Folik asit almanın önemi nedir?
Zehra C. Akören: ‘Spina bifida’ yani sinir sistemi hastalığını önlemenin en etkili yoludur. Taze yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdırlar, vitamin kaybı olmaması için iyi yıkanmış çiğ sebzeler aracılığı ile ya da buharda az pişirme tekniği ile tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, yerfıstığı, karnabahar ve kepekli ekmek folik asit kaynağıdırlar.

bebekcom: Hamilelikte margarin, tereyağ gibi besinleri ekstra tüketmekte fayda var mıdır?
Zehra C. Akören: Tüketilen günlük enerjinin %30 unu oluşturan yağların;%10 unun doymuş yağlardan,%10 unun tekli doymamış yağlardan,%10 unun çoklu doymamış yağlardan alınması vücut için gereklidir. Doymuş yağlar;et,süt,yumurta gibi gıdalardan da az yağlı bile olsalar alınmış olacağından ayrıca margarin ya da tereyağ tüketmeye gerek yoktur.

bebekcom: Fazla karbonhidrat tüketmek zararlı olabilir mi?
Zehra C. Akören: Vücudun temel enerji ihtiyacı karbonhidratlardan sağlanır. Yani ekmek –pilav-makarna tüketimine dikkat edilmeli, tüketilecek olan miktarlar diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidir. Fazla kilolu hamilelerin saf karbonhidratlardan kaçınması gerekir. Kansızlık varsa, kepekli karbonhidratlardan kaçınılmalıdır.

bebekcom: Gebelikte yaşanan kabızlık sorunu için ne önerirsiniz?
Zehra C. Akören: Günde 40 gr lif tüketmek gebelikte kabızlık oluşumunu engellediği gibi kansere karşı bariyer oluşturur. Taze sebze ve meyveler lif açısından zengindir.

bebekcom: Gebelikte kalsiyum ihtiyacı ne kadar artar?
Zehra C. Akören: Annenin kemik sağlığını koruması;bebeğin 8.hafta da başlayan diş ve kemiklerinin oluşması için kalsiyum gereksinimi önemlidir.İhtiyacınız ,normal ihtiyacınızın iki katına çıkacağından tüketime özen gösterilmelidir.Kalsiyum içeren gıdalar: Süt-yoğurt-peynir-kefirdir.Yeşil yapraklı sebzelerde de az miktar da kalsiyum bulunur.

bebekcom: Hamilelikte günde ne kadar su içmekte fayda vardır?
Zehra C. Akören: Gebelikte kabızlığın önlenmesi ,sırt ağrılarının oluşmaması için su tüketimi çok önemlidir..Günlük su ihtiyacı ortalama 1,5-2 litre kadardır.

bebekcom: Hamilelikte şeker yemek tüketimi kısıtlanmalı mıdır?
Zehra C. Akören: Enerji ve tatlı ihtiyacı için sofra şekeri yerine pekmez,bal gibi besinlerden faydalanmak daha yararlıdır.Saf şeker hiçbir besleyici değeri olmayan enerji kaynağıdırlar.

bebekcom: Gebeler için önerilmeyen besinler nelerdir?
Zehra C. Akören:
• Katkı maddeleri içeren gıdalar
• Dondurulmuş yiyecekler
• Açıkta satılan gıdalar
• Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
• Koyu çay, kahve, kakao: Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir.
• Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir. Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir.
Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir.
• Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup;annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar.
• İyi yıkanmamış sebze ve meyveler: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklar, bakterilerden dolayı zarar verebilirler
İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir.
• Maydanoz: Fazla maydanoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum