16 Ekim 2008

KİMSE DÜŞÜNMEDİ Mİ?

Yenişehir Semti Karayolları arkasında Cumartesi güleri Pazar kuruluyor. İlk günlerde semt sakinleri pazara büyük ilgi gösterdi. Küçük yerleşim birimlerinde pazarların kaynaştırıcı özelliği de var.


Çok yönlü düşünüldüğünde Pazar kurma düşüncesini alkışlamak kazım. Pazarcıların eksiklik ve aksaklık diye sıraladıkları bir sürü isteğe rağmen, Pazar çevreye hareket getirdi.


Bizde ülke genelinde nesilden nesile geçen belki de genetik bir akla sonradan gelme rahatsızlığı var. Caddelerimiz sokaklarımız dört mevsim kazma- kürekten, greyder- kazıdan kurtulmaz. Yani dört mevsim dost yaşar bunlarla. Telekom kabloları döşemek kazar, ardından TEDAŞ elektrik içi yeniden kazar. Bu yetmedi belediye öce kanalizasyon bir süre sonra su borularını döşer. Her yıl bu çukurlarda, Japonya’da 7.8 şiddetindeki bir depremde hayatını kaybedenlerden daha fazla vatandaşımız hayatını kaybeder.


Yani alışamadık işlerimizi ilgili yada iç kurumlarla koordine ederek bir defada sağlıklı bir şekilde yapmaya. Bunun altında kimileri hinliklerin olduğunu, kimileri de bilgi ve beceri yetersizliklerden kaynaklandığını düşünüyor. Düşünceler ne olursa olsun ortada bir koordinasyon eksikliği gerçeği var.


Gelelim asıl mevzuya, Pazar yerinin kurulduğu cadde üzerinde, pazarcıların branda, gölgelik kurmak için dikilen borulara. Cadde üzerinde yere çakılan borular bazı yerlerde yerden 10 cm yüksek tutulmuş. Yetkililere sorduk neden böyle. “Pazarcılara brandalarını kurarken direkleri yere çakılan borulara koyacak, boruların kenarına kaynak edilen haklara da iplerle bağlantı yaparak direkleri sağlamlaştıracak.” Cevabını aldık.


İyi, hoş güzel. Ama haftanın bir günü pazarcılara tahsis edilen cadde haftanın altı günü trafiğe açık ve buradan geçen araç sürücüleri boruları fark etmeyebilir. Arabaların lastikleri parçalanabilir. Birine kolalık sağlarken birine zarar ve strese sokmanın anlamı var mı?


Mahalle sakinlerinden birkaç kişinin lastiği parçalandı. Bu borular yer seviyesinde olsa ne olurdu?


Dedik ya bir hizmeti yaparken mutlaka bir eksiklik ve aksaklık yaratma alışkanlığımız var diye.

Mehmet ÇELİK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum