27 Aralık 2008

Euronews tarzı haber banttan Şivan Perver

http://surgucum.googlepages.com/TRT6SesKurtceKanaliLogosu.JPG

Kürtçe televizyon yayını için son aşamaya gelindi. 1 Ocak’ta Başbakan Erdoğan’ın açılışıyla yayına başlayacak TRT - 6, haberleri ’euronews tarzı’, spikersiz ’dış ses’le verecek. Açılış konseri için düşünülen Şivan Perver 60 bin dolar istediğinden konser bant olacak.

TRT’nin Kürtçe kanalı TRT 6’nın, haber bültenlerini Euronews tarzında spikersiz bir şekilde Euronews tarzı haber banttan Şivan Perverekrana yansıtacağı öğrenildi. Haberler şimdilik spiker kullanılmadan, Euro News kanalındaki gibi dış ses eşliğinde ve grafiklerle verilecek. Büyük tartışmalar sonrasında oluşturulan kanun değişikliği ile hayata geçirilmesine karar verilen Kürtçe televizyon yayını için son aşamaya gelindi. 1 Ocak’ta saat 19.00’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Arı Stüdyosu’nda gerçekleştireceği açılış için son rötuşlar yapılıyor.

Komedi ’tewlo’

1 Ocak 2009’da yapılacak açılışta ise Şivan Perver’in banttan konseri yayınlanacak. TRT 6 Yayın Koordinatörü Sinan İlhan, Almanya’da yaşayan ve Türkiye’ye hukuki sorunları nedeniyle gelemeyen "Şivan Perver’le görüşmeye bizzat gitti. Haftada bir gün müzik programı sunması teklifini kabul eden Perver, program başına 60 bin dolar istedi. TRT bu parayı ödeyemeyeceğini belirtince bant yayına karar verildi. Sabah, öğle ve akşam haberlerinin yanı sıra üç saatte bir de bültenler yayınlanacak. Haberler Kürtçe karşılığı olan "nuçe" adıyla seyirci karşısına çıkarken, hava durumu "hevaname", komedi programı ise "tewlo" adıyla ekrana yansıyacak./_np/2336/7032336.jpg

Yeni kanal, son iki ayda çektiği 40 Kürtçe şarkı klibinin yanı sıra Rojin gibi bazı sanatçıların kendi kliplerini de yayınlayacak. Ciwan Haco’nun ise konser bantları yayınlanacak. Programlarını tepkilere göre belirleyecek olan TRT 6, ileriki dönemde Ahmet Kaya’nın Kürtçe şarkılarını da yayınlayabileceğini düşünüyor. Kanal, Kuzey Irak’ın Soranice söyleyen ünlü sanatçıları da ekrana çıkarmayı planlıyor. İbrahim Tatlıses’e ise kısa ve orta vadede teklif götürülmeyecek.

TRT, arşivindeki dizi ve sinema filmlerini de Kürtçe’ye çevirerek yayınlayacak. Kanalda, reklamlar da Kürtçe olacak. Ancak Kürtçe reklam yayınlatmak için şu ana kadar herhangi bir şirketin başvurusu yapmadığı öğrenildi. 2009’da TRT 6’nın ardından dört kanalın daha açılacağı kaydedildi. Bu kanallar Arapça, Farsça, İngilizce ve Müzik kanalı olacak.

Test yayını ilgi görmedi

TRT’nin 1 Ocak günü Kürtçe yayına başlayacağı TRT 6 kanalı dün başladığı ilk test yayınında Diyarbakır’da beklediği ilgiyi görmedi. Yayından Diyarbakırlıların büyük bir çoğunluğu habersizdi. Test yayınını izleyen vatandaşların bir kısmı olumlu karşılarken bir kısmı da sorunun çözümünde yetersiz olduğunu savundu.

Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum