21 Ocak 2009

Tarihi değiştiren gün: 20 Ocak

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/276620081105051348293.jpg

ABD'de yeni Başkan Barack Obama'nın, Kongre'nin önünde düzenlenen yemin törenini, Ulusal Park'ta toplanan bir milyondan fazla kişinin izlediği bildirildi.

Amerikan AP haber ajansı, çekilen fotoğraflara dayanarak, parktaki izleyici sayısının bir milyonu aştığını belirtirken, polis yetkilileri de bir milyondan fazla kişinin parkta bulunduğu ifade etti.

Bu arada, tören sırasında ''çok olağanüstü boyutta bir felaketin meydana gelmesi durumunda'' ABD'nin liderliğini üstlenmesi için görevlendirilen Savunma Bakanı Robert Gates, Obama'nın yemin törenini izlemedi.

OBAMA'NIN TARİH KONUŞMASININ VİDEOSUNU İZLEYİN

Bir askeri üste olduğu belirtilen ancak hakkında başka bilgi verilmeyen Gates, eski Başkan George W. Bush döneminde başladığı Savunma Bakanlığı görevine Obama döneminde de devam edecek.

Kongre'nin önündeki törenle resmen göreve başlayan Obama, selefi Bush'u ''artık sade bir vatandaş olarak'' uğurladıktan sonra Kongre'de onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Yemekten sonra resmi geçitle Beyaz Saray'a hareket edecek olan Obama'yı izleyecek kortej ise yaklaşık 10 bin kişilik kalabalıktan oluşacak.

Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı törenlerde görev yapan polis ve diğer güvenlik görevlilerinin sayısı 42 bini buluyor.

ABC televizyonu, Washington ve çevresindeki törenlerin toplan maliyetinin 170 milyon doları bulacağını bildirdi. Ancak Washington kentinin, bunun çok üzerindeki bir miktarı turizmden kazanacağı belirtiliyor.

TARİHİ GÜN

Başkanı Barack Obama yemin ederek ABD'nin 44 başkanı oldu. Obama tarihi konuşmasında, "Bugün 60 yıl önce lokantada oturamayanların yemin ettiği gündür" dedi.

Barack Obama eski politikaların artık işe yaramayacağını söyledi. Obama ABD'nin barışı arayan her ulusun dostu olduğunu da söyledi.

Dünya değişti onunla birlikte biz de değişmeliyiz diyen Obama, "hükümet olarak asıl dayandığımız şey bu ulusun kararlılığıdır."

Obama bizden beklenen yeni bir sorumluluk çağıdır şeklinde konuştu.

YENİ BİR ÇAĞA HAZIRLANMALIYIZ

Obama ABD ekonomisini zayıflamış durumda olduğunu belirtti. ABD'nin yeni başkanı ulusu yeni bir çağa hazırlamak gerektiğini söyledi.

Ulusumuzun büyüklüğünü yeniden pekiştirirken yolculuğumuz hiçbir zaman kestirmeden oluşturmadı diyen Obama, "ABD'yi yeniden oluşturma işine başlamamız gerekiyor" dedi. Obama yeni istihdam yaratılması gerektiğini de belirtti.

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama, eşi ile birlikte önce Beyaz Saray'a geldi. Ardından Bush'la birlikte Kongre Salonu'na geçti. Obama salona girerken Barack H. Obama diye anons edildi. "Hüseyin" isminin kullanılmaması dikkat çekti. Obama'nın gelişiyle birlikte güvenlik önlemleri daha da artırıldı.

OBAMA BÖYLE YEMİN ETTİ

ABD’nin 44. Başkanı olan Obama’nın yemininde şu ifadeler yer aldı: “ABD başkanı olarak görevimi, sadakatle yerine getireceğime ve elimden geldiği ölçüde ABD anayasasını muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma and içerim. Tanrım bana yardım etsin.”

LİNCOLN'UN İNCİL'NE EL BASTI

Obama, ABD'nin eski başkanlarından Abraham Lincoln'un yemin ederken el bastığı ve 1861 yılından bu yana kullanılmayan İncil'e el bastı. İncil, ABD Federal Yüksek Mahkemesi Başkanı John G. Roberts Jr. tarafından tutuldu.

BİDEN YEMİN ETTİ

Joe Biden da yemin ederek ABD Başkan yardımcısı oldu. Beyaz Saray'da, George Bush ve First Lady Laura Bush tarafından karşılanan Obama ve eşi daha sonra içeride halef selef olarak Bush'la yapılan toplantıya girdi. Obama ve eşi, Beyaz Saray'a gitmeden önce, St. John's Kilisesi'ne gidip dua etti.

KONGRE SALONU'NA GEÇTİLER

Beyaz Saray'da başbaşa görüşme yapan Bush ve Obama daha sonra Kongre Salonu'na geçti. Beyaz Saray'dan başkan sıfatıyla ayrılan ABD Başkanı Bush, Obama'nın yemin töreni için Kongre Salonu'na geçti. Yemin töreni sonrası Bush Kongre Salonu'ndan helikopterle ayrılacak ve oradanda bundan sonra yaşayacağı Teksas'a gidecek.

ULUSAL PARK'TA 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ TOPLANDI

ABD'de Barack Obama'nın yemin ederek başkanlık görevine başlama törenlerini izlemek için, Kongre binası ile Washington Anıtı arasındaki Ulusal Park'ta (National Hall) 1 milyondan fazla kişinin toplandığı bildirildi.

Washington kentinin bütün bölgelerinde ise hem metro hem de kaldırımların her yönden gelen insanlarla doldu.

Ulaştırma yetkilileri, yerel saatle 07.00 itibariyle (TSİ 14.00) metro istasyonlarından 207 bin kadar kişinin giriş yaptığını, metro istasyonları önünde uzun kuyruklar oluştuğunu, birçok otoparkın dolduğu ve kapandığı kaydedildi.

Bu arada tören alayının geçeceği Pennsylvania caddesinin kaldırımlarının da dolduğu ve birçok kişinin artık güvenli bölgeye girecekleri kontrol noktalarını bulamadığı bildirildi.

Televizyonlardan, tören alayının geçeceği bölgede yayalara ayrılan yerlerin yerel saatle 09.30'da (TSİ 16.30) tamamen dolduğu duyuruldu.

Obama'dan tarihi konuşma /VİDEO

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/519320090120070337223.jpg
ABD'nin yeni başkanı Barack Obama yaklaşık 2 milyon kişinin önünde gerçekleşen devir teslim töreninde önce ABD halkına sonra dünyaya seslendi.

Obama konuşmasına öncelikle kendisine verilen güvenden dolayı teşekkür ederken ikini teşekkürünü Başkan Bush'a yaptı. Bush ayrıca devir teslim törenine gösterilen ilgiden dolayı da teşekkür etti. Obama konuşmasında özellikle ABD'nin şu anda kriz içerisinde bulunduğunu teröre karşı savaş verdiklerini ve ekonomik zarara uğradıklarını belirtti.

ABD'nin ilk siyah başkanı olarak ülke tarihine geçen Barack Hussein Obama, terörizme karşı savaşta kararlılığın gevşemeyeceğini ve amacını terörle elde etmeye çalışanların yenileceğini söyledi.

Obama, ABD Başkanı sıfatıyla ilk konuşmasında, Müslüman dünyaya da seslendi ve ''İlerlemek için ortak çıkarlar ve karşılıklı saygıya dayalı yeni bir yol arıyoruz'' dedi.

Obama, batıdaki toplumları suçlayan liderlere de seslenerek, ''Unutmayın ki halklarınız sizi, yıktıklarınızla değil, inşa ettiklerinizle hatırlayacak'' dedi.

ABD Başkanı Obama, ''Hayat tarzımız için özür dilemeyeceğiz veya savunmamızı gevşetmeyeceğiz. Amacını terörle elde edenlere karşı kararlılığımızı güçlendireceğiz ve onları yeneceğiz'' diye konuştu.

ABD'nin, dünyada herkes için eşitlik, barış isteyenlerin dostu olduğunu ve liderlik etmeye hazır bulunduğunu belirten Obama, ''Sadece güç bizi koruyamaz. Canımızın her istediğini yapamayız'' ifadesini kullandı.

Obama'nın konuşmasında, ülkenin ilk siyah başkanı olmasının etkisi de görüldü. Washington'ı dolduran, çoğunluğu siyah geniş kalabalıklara seslenen Obama, ''babasına 60 yıl önce lokantada hizmet verilmeyen bir adamın'', Beyaz Saray'a çıkarak yemin etmesinin önemine işaret etti.

Konuşmasına, Amerikalılara, ''Bugün burada, önümüzdeki sınavın farkında olarak alçak gönüllülükle duruyorum'' sözleriyle seslenerek başlayan Obama, bu görev için minnettar olduğunu ve atalarının yapmış olduğu fedakarlıkların farkında bulunduğunu ifade etti.

Obama, ABD'nin eski Başkanı olan George W. Bush'a da geçiş döneminde göstermiş olduğu işbirliği dolayısıyla teşekkür etti.

Konuşmasında gerçekçi üslup kullanmaya özen gösteren Obama, ''Ülkemiz bir krizin ortasında. Ülkemiz savaşta. Ekonomimiz ciddi biçimde zayıfladı'' dedi.

Bazılarının kafasında, ABD'nin artık düşüşe geçtiği, bunun kaçınılmaz olduğu yönünde bir korku olabileceğine işaret eden Obama, önünde ne kadar büyük güçlükler olursa olsun, bunların üstesinden gelineceği mesajı verdi. Obama, ''Bugün burada toplandık. Çünkü, korku yerine umudu seçtik'' ifadesini kullandı.

ABD'nin ''yeniden inşasına'' başlanması gerektiğini de belirten Obama, seçim kampanyasının da mesajı olan, ''We can do'', (Yapabiliriz) mesajını da vurguladı. Bazılarının, çok idealist planlara sahip olduğunu ve sistemin, bu planları aynı anda kaldırmayacağı yönünde eleştiride bulunduğunu hatırlatan Obama, ''Ancak onların altından artık zemin kaydı'' dedi.


http://www.haber7.com/haber/20090120/Obamadan-tarihi-konusma-VIDEO.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum