21 Ocak 2009

Tarihi eserler bir bir gün ışığına çıkarılıyor

7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin'de son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda çok önemli tarihi eserler gün ışığına çıkartıldı.
http://resimler.haberler.com/haber/735/dara-harabelerindeki-mozaikler-mardin-deki-turist_o.jpg
Derik ilçesine bağlı Kuruçay köyünde yapılan kazılarda Roma dönemine ait çeşitli hayvan figürlerini simgeleyen tarihi mozaikler ortaya çıkarıldı.

Arkeologların yaklaşık 1 metre toprağın altında yaptığı kazı çalışmasında tavus kuşu, geyik ve inek figürlerinden oluşan çok sayıda Roma dönemine ait mozaikler bulundu.

Kış sezonu nedeniyle Kuruçay köyünde ara verilen kazıların önümüzdeki nisan ve mayıs ayında yeniden başlanacağı ve diğer mozaiklerin ortaya çıkartılması için Kültür Bakanlığı'ndan arkeologlar ile kazı ekibiningeleceği belirtildi.
7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin'de son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda çok önemli tarihi eserler gün ışığına çıkartıldı. Geçen yıl M.Ö 491 -518 yıllarında İran Hükümdarı Yuvaniş'in askeri karargâhı olarak kullandığı Pers ve Babil krallığına ait mozaiklerin ortaya çıkmasının ardından Mardin Valiliği ve Kültür Turizm Müdürlüğü bölgedeki diğer tarihi eserlerin ortaya çıkması için çalışma başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı özellikle Dara'da bulunan 100 bin kişilik askeri garnizonu ortaya çıkarmak için önümüzdeki aylarda önem bir çalışma başlatacak.

Geçtiğimiz yıl kazı çalışması için 100 bin TL ödenek ayrılırken bu yıl kazılar için yaklaşık 300 bin TL ayrılacağı belirtildi.

Mardin Valisi Hasan Duruer, Dara harabelerinde ve Kuruçay köyündeki antik çağa ait mozaiklerin ve mezarların gün ışığına çıkartılması için çalışma başlattıklarını belirterek, Babil ve Pers İmparatorluğu zamanında karargâh olan Dara harabelerindeki tarihi mozaikler ve mezarları görmek için bölgeye çok sayıda yerli yabancı turistin geldiğini söyledi.

Dara harabelerindeki tarihi gün ışığına çıkarmak için geçen 100 bin TL tutarında bir ödenek ayrıldığını ifade eden Duruer, "Dara 1,5 kilometrekarelik alan üzerinde kurulmuş. Etrafında kazı yapılması gereken alanlar var. Kazı uzun yıllar alacak. Bu yıl önemli mozaikler bulundu. Çalışmalarımız çok yönlü ve geniş alanı kapsayacak şekilde devam edecektir." dedi.

Dara'nın ardından Kuruçay köyünde de önemli mozaikler ortaya çıktığını belirten Duruer, "Önümüzdeki günlerde arkeologlar nezdinde Dara ve Kuruçay köyü harabelerinde kazı çalışmaları yeniden başlayacak. Burada bulunan yüzlerce tarihi mezarlar, mozaikler Mardin turizmi için gün yüzüne çıkartılacak. Zeugma'dan sonra Dara'da da en eski mozaikleri gün ışığına çıkardık. Burada tarihi hazineleri toprak altından çıkarıp dünyaya tanıtacağız. Tarihi zenginliği ortaya çıkardığımız zaman burası dünyanın önemli turizm mekânı haline gelecek. Burayı görmek için yılda 700 bin değil 2 ile 3 milyon turist gelecek. Onların gelmesi bölge ekonomimizin de kalkınması demektir." şeklinde konuştu.

Mardin Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay ise Dara hakkında bilgi vererek, "Bu şehir miladın ilk asırlarına kadar İranlılar ile Romalılar arasında el değiştirmiş. 7. yüzyılda Arapların eline geçen şehir, 15. yüzyıla kadar yerel beylik ve devletler tarafından yönetilmiş, 15. yüzyıldan sonra da Osmanlıların eline geçmiştir. Harabelere ve kalıntılar arasında ara sıra bulunan paralara bakılacak olursa Dara'nın tarihte büyük ve muhteşem saraylara, köprülere, su kemerlerine ve daha birçok yapılara sahip zengin bir şehir olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır. Şehrin kurucusu Dara tarafından yaptırılan zindan, bugünde bütün heybeti ile ayakta durmaktadır. Şehir iki bölüme ayrılmaktadır. Biz yeraltındaki tarihi güzellikleri de ortaya çıkartıp, dünya turizmine kazandırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum