20 Şubat 2009

Dünya’da İlk Kürt Dili Ve Edebiyatı Lisans Bölümü Mardin’de Açılacak

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan lisans düzeyindeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü için çalışmalar başladı.
http://www.haberturk.com/2009/02/19/resim/nezzooorr.jpg
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümünü açma düşüncesini ilk defa kendisinin gündeme getirdiğini belirterek, YÖK’ün de bu bölümün açılmasına sahiplendiğini söyledi.

Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay başkanlığında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Ana Bilim Dalı Komisyonu istişare toplantısı rektörlük binasında yapıldı. İstişare toplantısına, Kürt Dili üzerinde yurt içi ve yurtdışında akademik anlamda çalışmalarda bulunan ilim adamları, Kürt Aydınları, eğitim sendikaları temsilcileri, Kürtçe Yayın yapan TRT 6’nın kuruluşunda görev yapan uzmanlarla, Kürtçe yayın yapan dergi ve gazete yazarlar katıldı.

Raporlar YÖK'e sunulacak
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürt Yazar, aydın ve uzmanlarla birlikte Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kuruluş çalışmalarının ilk istişare toplantısını yaptıklarını söyledi. Omay, bölgede konuşulan diller olan Süryanice ve Kürtçe’den sonra Arapça, Ermenice, İbranice ve Farsça bölümlerinin açılması için de çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Prof.Dr. Omay, Artuklu Üniversitesi bünyesinde Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden sonra Kürt Dili ve Edebiyatı’nın da kurulması için kurulan komisyonlarda tartışıldıktan sonra hazırlanan raporların YÖK’e sunulacağını söyledi.

Konuşmasında gelişmiş ülkelerinin büyük üniversitelerinde, bu tür dil ve edebiyat bölümlerinin bulunduğunu kaydeden Rektör Omay, Türkiye'de ve dünyada lisans düzeyinde ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulacağını söyledi. Akademik altyapıyı oluştururken yurtiçi ve yurtdışındaki Kürt aydın ve yazarlarından yararlanacaklarını dikkat çeken Omay, bu konuda Türkiye ve yabancı ülkelerdeki akademisyenlerden yararlanacaklarını belirtti.

Medeniyetler Üniversitesi
Göreve geldiklerinde kendilerine çizdikleri yol haritası, ufuk, vizyon, misyon ve projeksiyonu kapsamında çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof.Dr.Omay açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Bölgemizde son derece konuşulan işlenen ve yazar ve çizerlerin üzerinde çalışarak ürünler verdiği Kürtçe Bölümü ile ilgili olarak ülkemizde henüz bugüne kadar akademik anlamda bir çalışma yapılmamış. Üniversitemize bağlı olan Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı Kürdoloji Ana Bilim Dalı ve bunun daha yüksek hedefi olan Kürdoloji Enstitüsünün kurulması için ilk istişare toplantısını yapıyoruz. Kendimize hedef olarak koyduğumuz Sosyal Bilimler Üniversitesi için yaptığımız çalışmalar kapsamında Artuklu Üniversitemizi bir medeniyetler ile dinler ve diller üniversitesi haline getireceğiz. Bu toprakların genlerinden kaynaklanan ve yüzlerce yıllardan beri bir biri ile huzur ve barış içerisinde yaşayan dilleri, dinleri ve kültürleri bir araya getirerek yapacağımız çalışmalarla bu ülkenin barış ve huzuruna katkı sağlayacağımıza inanıyorum.”

Kürt Dili ve Edebiyatı hakkında siyaset ve politika yapmanın görevleri olmadığını dikkat çeken Omay, “YÖK’ün Ankara ve İstanbul illerindeki üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı’nın kurulması yönünde görüş bildirmesi bizim çok önemli bir gelişmedir. Bizler de Kürt Dili ve Edebiyatı için doğal bir laburatuvarı olan bölgemizdeki bir üniversitede bünyesinde de kurulması gerekir.”dedi.

Bütün diller bizim zenginliğimiz
İstişare Toplantısına katılan Kürt Yazarlardan Şerefhan Ciziri, Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü'nün kurulması çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıya katılan TRT 6 programcısı Sadık Yalsızuçanlar, Kürdoloji Blümün kurulması aşamasında kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini belirterek, "Şarkiyat Enstitüsü içinde bulunan Kürt Dili ve Edebiyatı hakkında görüşlerimizi bildirmek üzere bir araya geliyoruz. Bütün şark dilleri Süryani, Ermenice, Farsça, İbranice, Kürtçe bunlar bizim zenginliklerimiz, bizim kültürümüzdür. Bunları yaşatmak dolayısıyla hepimizin görevi olmalı diye düşünüyorum.”dedi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifekurd.jpg
Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum