4 Şubat 2009

Kanser Vakalarında artış

Mardin Kanser Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Süheyla Bayrakçı, Türkiye'de her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığını söyledi.
http://www.2023bilgitoplumu.com/resimler/kanser2023.jpg
Mardin'de yeni açılan Kanser Araştırma Merkezi ile kadınlara yönelik meme kanseri taramasını gerçekleştireceklerini belirten Bayrakçı, meme kanserinin birçok ülkede, kadınların en korkulu sağlık sorunu olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Bayrakçı, "Günümüzde ABD'de, 8 kadından birisi meme kanserine yakalanmaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde 10 kadında birdir. Ülkemizde her yıl 140-150 bin arasında yeni kanser vakası okraya çıkıyor. Dünyada her 11 dakikada 1 kadın, meme kanseri nedeni ile hayatını kaybederken, her 3 dakikada 1 kadına, yeni meme kanseri tanısı konuluyor." dedi.
Meme kanserinin hafife alınacak bir hastalık olmadığını vurgulayan Bayrakçı, "Ülkemizde en sık görülen kanser vakaları kadınlarda meme, rahim, kalın bağırsak kanseri, erkeklerde ise akciğer, prostat, mide ve kalın bağırsak kanseri olarak sıralanıyor. Burada asıl önemli olan erken teşhistir. Erken teşhiste iyileşme oranının yüzde 90 oranında olmasının sevindirici yönüdür. Bu nedenle 50 yaş üstü herkesi kanser taramasından geçmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

Son yıllarda meme kanseri tedavisinde oldukça önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Bayrakçı, "Bu konuda bir çok tedavi olanakları ortaya çıkmıştır. Bu olanaklar, önemli ölçüde, hastalığın saptandığı safhaya göre değişir. Hastalık ne kadar erken safhada saptanırsa tedavi olanağı ve seçeneği o kadar fazla olmaktadır. Meme kanseri tedavisi, günümüzde, uzmanlardan oluşan ekiplerce yapılmaktadır. Böyle bir ekip içinde cerrah, onkolog, radyasyon onkoloğu, radyolog, patolog, psikolog, plastik cerrah, fizyoterapist gibi, tıbbın değişik dallarından bir araya gelmiş ve özellikle çalışma alanları meme kanseri üzerinde yoğunlaşmış hekimler bulunur. Bunun sonucu erken tanı olanakları yaygın olarak kullanıldığı için, meme kanserine bağlı ölüm oranı düşük kalmaktadır." şeklinde konuştu.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum