8 Şubat 2009

Milletvekili Yüksel'den 'Ermeni Tasarısı'yla İlgili Açıklama

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/2007/03/c%C3%BCneyt.jpg
Adalet Kalkınma Partisi (AK Parti) Mardin Milletvekili ve Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu ve Karma Parlamento Komisyonu üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Yüksel, Washington'da Obama yönetimi yetkilileri, ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Kongre üyeleri ve düşünce kuruluşları ile temasları hakkında bilgi verdi.
Yaklaşık bir hafta ABD'de çeşit temaslarda bulunan AK Parti Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Yüksel, yeni dönemde Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirerek, Obama yönetiminin görev almasından sonra gerçekleşen bu ziyaretin Türkiye ile ilk resmi temas olduğunu söyledi.
Temasları hakkında bilgi veren Yüksel, 4 senatörün Ermeni Taslağı'nı imzaya açması ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu:
"ABD ile Türkiye arasında stratejik bir ilişki bulunmaktadır. Terör ve örgütlü suçlarla küresel mücadeleden enerji arz güvenliği ve yayılmanın önlenmesine varan geniş bir yelpazede ve Balkanlardan Irak, Ortadoğu ve Afganistan'a uzanan bir coğrafyada karşılıklı güven zemininde sürdürülen bu stratejik işbirliği ve dayanışma, küresel ve bölgesel barış, istikrar ve huzurun tesisi ve idamesinde kayda değer bir katkı ve artı değer teşkil etmektedir. Şunu özellikle vurgulamak isterim ki, Amerika'da gerçekleşen yönetim biz ülke olarak hemen yeni yönetimini Ermeni meselesi ve Kıbrıs konusunda ne dediklerine bakmaktayız. Bütün meseleyi yeni başkanın Ermeni soykırım iddiasında nasıl bir pozisyon alacağına ve Kıbrıs'ta kime yakın olduğuna indirgemek de yanlış olacaktır. Türkiye dış politikasının çok başka boyutları da, ihtiyaçları ve öncelikleri de var. Sözde Ermeni Soykırımının ABD tarafından tanınması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri kötü etkileyeceğini biz her fırsatta dile getirdik. Bunun yanı sıra Başbakanımızın bu konuyla ilgili Ermeni yetkililere Ortak Tarihçiler Komisyonu önerisi de oldu. Yine geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanımız Erivan'a giderek ikili ilişkilerimizin geliştirilmesi yönünde büyük bir adım attı. Ülkemiz Ermenistan'la ilişkilerini normalleştirme ve iyi komşuluk ilişkileri geliştirme yönündeki iradesini her zaman muhafaza etmiştir. ABD'nin de böyle bir tasarının gündeme gelmesi son birkaç ayda Türkiye-Ermenistan arasında gerçekleşen tarihi gelişmeler açısından da son derece zamansız olacaktır. Obama, seçimden önce başkan seçildiği takdirde Türk-Amerikan stratejik ortaklığının onarılması için çalışacağını belirtmişti. Bütün önemli iç, dış ve ekonomi politikalarını kapsayan bildirgede, 'Türkiye ile stratejik ortaklığın restore edilmesi' başlıklı bölümünde, "İstikrarlı, demokratik, yüzünü Batı'ya çevirmiş bir Türkiye" ile yakın bir ilişkinin, ABD'nin ulusal çıkarı için önemli olduğu ifade etmiştir. Eğer tasarı getirilir ve Kongre'de kabul edilirse stratejik ortaklığımız ciddi zarar görecektir. Bizler Türkiye'yi yöneten insanlar olarak asla ödün vermeyeceğimiz konuları bir hafta boyunca ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Amerikan Kongre üyeleri ile görüştük ve düşünce kuruluşlarına ilettik. Buradan mesajlarımızı bütün dünyaya net bir şekilde ilettik ve iletmeye devam edeceğiz."
www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum