Kısa bir süre önce kurulmasına rağmen yaptığı atılımlarla isminden sıkça söz ettiren Mardin Artuklu Üniversitesi dünyada Oxford Üniversitesinden sonra Süryanice eğitimi verecek olan ikinci üniversite olacak.
Dünyanın değişik ülkelerinde yaşamlarını sürdüren ve Mardin’de de yüzyıllardan beri Müslümanlarla birlikte barış ve hoşgörü ortamında yaşamlarını sürdüren Süryanilerin dili ve kültürüne Mardin Artuklu Üniversitesi sahip çıkıyor.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, üniversite bünyesinde kurulacak olan Süryani Dili ve Edebiyatı Bölümü için ilk toplantısını Süryani Cemaati temsilcileri ile yaptı. Rektörlük makamında düzenlenen istişare toplantısına Üniversite Rektörü Prof. Dr. Omay’ın yanında Deyruz-zafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz, Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. İbrahim Özcoşar, Genel Sekreter Murat Dilmen ve cemaat temsilcileri katıldı.
Yeni kurulan bir üniversite olmalarına rağmen büyük başarılara imza attıklarını belirten Prof. Dr. Omay, “Üniversitemizin medeniyetlerin geçiş noktasında kurulması hasebi ile önceliğimiz, bu topraklar üzerinde yaşayan milletlerin dil ve kültürlerini gelecek nesillere tanıtmak. Üniversite bünyesindeki Şarkiyat Enstitüsü kapsamında olacak olan Aramice veya diğer adı ile Süryanice Dili ve Edebiyatı bölümü için toplanmış bulunuyoruz. Bu toplantılarımızın devamı diğer diller olan Kürtçe, Arapça, Farsça, İbranice ve Ermenice için de devam edecek. Kendi konularında uzman olan yazar ve bilim adamlarımızın görüşlerini alarak bu doğrultuda adım atacağız.”dedi.
Artuklu Üniversitesi'ni Ortadoğu'da medeniyetler üniversitesi haline getireceklerini vurgulayan Omay, "Burayı, farklı dinlerin dillerin kültürlerin bir arada yaşadığı ilim üniversitesi haline getireceğiz. Bizim kimsenin dili,dini ve kiyafeti ile uğraşacak vaktimiz yok. Bizim için önemli olan ilim ve irfandır. Artuklu üniversitesi Ortadoğu'nun özgürlükçü ve ilim üniversitesi olacaktır. Üniversitede kurulacak Süryanice dili ve edebiyatı bölümü dünyada sadece Oxford Üniversitesinde okutulmaktadır.Bu bölümü açarak da Türkiye'de bir ilke imza atacağız" şeklinde konuştu.
Üniversitede kurulacak olan Süryanice Dili ve Edebiyatının dünyada sadece Oxford Üniversitesinde olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Omay, bu bölümü açarak da Türkiye’de bir ilke imza atacaklarını sözlerine ekledi.
Süryani Cemaati Mardin-Diyarbakır Metropoliti ve aynı zamanda Oxford Üniversitesi mezunu olan Salibe Özmen ise Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Süryanice Dili ve Edebiyatı bölümün kendileri acısından büyük bir önem arz ettiğini belirterek üniversite rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay’a teşekkür etti.
Süryanice Dilinin 22 harfli olduğunu ve dünyada 4 milyon civarında Süryani’nin olduğunu belirten Özmen, “Bunların 2,5-3 milyonu Hindistan’da, diğerleri Mezopotamya, Avrupa ülkeleri, Amerika ve hatta Afrika’da yaşıyor. Süryanice çok zengin bir dil. Yok olmayla yüz yüze olan bu dilin üniversitede akademik anlamda okutulmasını sağlayacak olan rektörümüze teşekkür ediyoruz. Değişik diller, dinler, ırklar bu ülkenin zenginliği. Ülkemizi seviyoruz. Ülkemizin Avrupa Birliğine girmesi, ülkemizin gelişmesi için dua ediyoruz. Süryani dili ve toplumu adına emeği geçen her kese teşekkür ederim.”dedi.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com
11 Şubat 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum