17 Şubat 2009

Yağmurlu hava psikolojiyi bozuyor

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/894820080915115105519.jpg
Kapalı ve yağışlı havaların insanları psikolojik olarak olumsuz yönde etkilediğini belirten psikolog Filiz Yakmaz, karamsar tablodan kurtulacak biçimde hareketli planlar yapmanın doğru olduğunu söyledi.

İnsanların zaman zaman kapalı, bulutlu, yağmurlu ve bunaltıcı havalarda isteksiz, enerjisi azalmış, moralsiz, içe dönük ve karamsar bir tablo çizdiğini belirten psikolog Filiz Yakmaz, hava durumunun insanlar üzerindeki psikolojik etkisinin kendini enerji ve performans düşüklüğü olarak gösterdiğini söyledi.

Açık, temiz ve bol güneşli bir havanın insanları pozitif etkilediğini ve enerji artışı, moralde yükselme, canlılık ve dışa dönük davranışların ortaya çıkmasını sağladığını ifade eden Yakmaz, "Bu olayın temelinde güneş ışığının insanın bazı kimyasal maddelerini etkilemesi yatıyor. Özellikle depresyonun biyokimyasal sebepleri arasında kabul edilen serotonin adlı madde; güneş ışığı veya parlak ışıklar ile aktive olmaktadır. Tam tersine kapalı veya bulutlu günler ise serotonin düzeyini azaltmaktadır. Gün ışığı veya parlak ışıkların diğer önemli bir özelliği de beynimizde hipotalamus adlı bölgede yer alan vücut saatini düzenlemesidir. Bu biyolojik saat, uyku ve uyanıklık döngüsü ile duygu durum ve enerji düzeylerini kontrol etmektedir" dedi.

Yakmaz, kapalı ve yağışlı havaların olumsuz etkilerinden en az ölçüde etkilenmek için, gün içinde güneşin ortaya çıktığı saatlerde olabildiğince fazla dışarıda bulunmanın faydalı olacağını bildirirken, uyku düzenini korumak, her gün aynı saatte yatıp her gün aynı saatte kalkmak ve spor yapmanın da yararlı olduğunu dile getirdi.

"KUZEY ÜLKELERİNDE 'KIŞ DEPRESYONU' HAKİM"
Karanlık günler veya kapalı havaların biyolojik saat üzerinde de olumsuz etkilerinin ortaya çıktığını ve bu etkinin en tipik örneğinin kuzey ülkelerinde görüldüğünü belirten psikolog Filiz Yakmaz, "Bu ülkelerde kış depresyonu (mevsimsel afektif bozukluk) denilen bir depresyon türünün ortaya çıktığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Biyolojik saat kadınlarda adet döngüsünün organizasyonunda görev alır. Gün ışığı veya karanlık döngüsünün biyolojik saat üzerine olan etkileri nedeniyle karanlık-aydınlık döngüsünün bozulması, kadınlardaki aylık ritimleri de etkileyebiliyor" şeklinde konuştu.
İHA
www.haber7.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum