22 Mart 2009

Gülmek bizi zinde tutuyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/03/22/gulmek1.jpg
Bir filozof, dünyanın anlamsızlığı içinde yapmamız gereken tek şeyin gülmek olduğunu söylüyor.

Times'da yer alan habere göre, Filozof A.C. Grayling, hayvanlar dişlerini göstermek için dudaklarını çektiklerinde yani güler gibi yaptıklarında bu hareketin saldırmak üzere oldukları anlamına geldiğini belirtti. Grayling, "Sırtlanlar ve Pasifik gülen martısı doğal olarak ha-ha sesleri çıkarırlar, ancak gülmek yalnızca insanoğluna aittir" dedi.

Kimi zaman kahkahanın kötü örnekleri de olabileceğini söyleyen Grayling, "İnsafsız ve alaycı kahkaha, aşağılayıcı ve nahoş kahkahalar da olabilir. Felsefenin en kasvetli örneği Nietzsche, sadece insanoğlunun güldüğünü söyler, çünkü sadece insanların panzehir olarak gülmek için yeterince cefa çektiğini belirtir. Ve haklıdır" diye konuştu.

Fakat genellikle sevinçli ya da neşeli olduğumuzda kahkaha attığımızı belirten Grayling, dünyanın anlamsızlığı içinde kahkahanın bizi zinde tuttuğunu açıkladı. Grayling, insanların herhangi bir neden olmaksızın da gülebildiğini ifade ederek, "Şanssızlıklara da gülebilir, ummadığı bir anda arkadaşıyla karşılaştığında sevinçten gülebilir. Bu tarz şeyler insanların kahkaha atmalarını kışkırtıyor" dedi.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum