5 Mart 2009

Tarihi Kentin, Tarihi Mezar Taşları Kitap haline getirilecek

Araştırmacı-Yazar Yusuf Metin Yardımcı Mardin’deki Tarihi Mezar Taşlarının kitabelerini Türkçe’ye çevirerek kitap haline getirecek.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifemezarl%C4%B1k.jpg
Son yıllarda Mardin tarihi üzerine yazılan kitaplara bir yenisi daha eklenecek.

Araştırmacı-Yazar Yusuf Metin Yardımcı Mardin’deki Tarihi Mezar Taşlarının kitabelerini Türkçe’ye çevirerek kitap haline getirecek. Mardin Valiliği tarafından yayımlanacak olan kitabın çalışmaları hakkında Mardin Valisi Hasan Duruer’i makamında ziyaret eden Yazar Yusuf Metin Yardımcı, Mardin merkezdeki yaklaşık 200’e yakın tarihi mezar taşının fotoğrafları ile birlikte orijinallerine dokunulmamış günümüz metni ve Türkçe tercümeleri ile yayınlayacaklarını söyledi.

Yıllardan beri çalışmakta olduğum Mardin yöresi ve Artuklu Tarihi konusunun bir parçası olan bu çalışmanın hazırlanmasında kendilerine destek vererek bu kitabın basılmasını üstlenen Vali Duruer’e teşekkür eden Yardımcı, “Sayın valimizin tarihi konulara olan yakın ilgisi ve yaklaşımı beni de daha heyecanlandırdı. Yıllardan beri düşündüğüm ancak destek bulamadığım için hep teorikte kalan mezar taşlarının okunması çalışmasını bir Arapça Bilimci olan Bilal İbik ve Süleyman Arık tarafından çalışmalara bizzat katılarak birlikte sürdüreceğiz. Bu mezar taşlarının fotoğraflandırılmasını ise Nezir Güneş yapacak."dedi.

Mezar taşlarının, tarihsel topografya ve demografiden sosyal ve idarî tarihe, hatta dil ve edebiyata kadar pek çok alanda ışık tuttuğunu belirten Mardin Valisi Hasan Duruer ise “Mezopotamya’nın önemli merkezlerinden olan Mardin’de tarihi diyebileceğimiz çok sayıda kitâbe ve mezar taşı bulunmaktadır. Bunların tespit edilerek envanterinin çıkarılması, fotoğraflanıp okunması, değerlendirilmesi ve yayınlanarak ilim âlemi ve okuyucuya sunulması, bölge tarihi için önem arz etmektedir. Bugüne kadar kalabilmeyi başaran mezar taşları, sahip olduğumuz kültürel zenginliği gelecek nesillere taşıyacaklardır. Bu nedenle onları, bulundukları yerde özgün biçimleriyle korumak en güzelidir. Bu, üzerinde yaşadığımız topraklan bize miras bırakan ecdadımıza karşı bir ödev olduğu gibi, gelecek nesillerin de bizim üzerimizdeki bir hakkı.”dedi.

Mardin tarihi ile ilgili çalışmalara büyük destekleri olan Mardin Valisi Duruer, yapılacak kitap çalışması kapsamında yıkılmış veya yıkılmak üzere olan mezarların tespit edilerek onarımının da yapılması için de ayrıca bir çalışma yapacaklarını söyledi.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNnZxo95b1YW2lrtdotD4Ixrz7bWj_KPZucpNHDGdNnlNI0itPOVdkgOlgUCncrbedEeXWiAh_7DAbNxA7pUEFZ0gnRfjtMhfbhvwREh9s1n-BkMo8UnNKXKrZzAHzAesI8Urky7wD/s720/Surgucu%20Ahmet%20Aga%20Mezar%C4%B1.jpg
Hacı Ahmet Ağa Mezarı (Qebra Heci Ehmed Ağa) / Sürgücü Belde Mezarlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum