10 Mart 2009

MARDİN EKONOMİSİ HABUR’A ENDEKSLİ.

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1248_maxi.JPG

Mardin’de ilk bisküvi fabrikasını kuran, yaptığı yatırımlar ve sağladığı istihdamla Güneydoğu’nun Sabancısı olarak adlandırılan GÜNSİAD Eski Başkanı ve GÜNSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bedrettin Karaboğa, Mardin ve bölge ekonomisinin Habur Sınır kapısına endeksli olduğunu söyledi.

Dünyayı ve Türkiye’yi saran ekonomik krizde, Mardin ekonomisinde büyüme kaydedildiğini söyleyen Bedrettin Karaboğa, bölge ekonomisinin Habur sınır Kapısının işlerliğine endeksli olduğunu söyledi.

KARABOĞA “BÖLGE EKONOMİSİ HABUR SINIR KAPISININ İŞLERLİĞİNE ENDEKSLİ”

Bölge sanayici ve nakliyecilerinin ekonomik krizden batıdaki işadamı ve sanayiciler kadar etkilenmediğini ifade eden Karaboğa “Mardin ve bölge ekonomisinin, Türkiye ekonomisi ile entegrasyonunu sağlayamadı.Bölgenin ve Mardin’in ekonomisi Habur sınır kapısına ve sınır ticaretine endekslidir. Ne kadar fazla araç giriş çıkış olursa, ne kadar mal ihracatı yapılsa ekonomimiz o kadar canlanır.Dünya ülkeleri ve Türkiye Ekonomisinde küçülme olurken, Mardin ekonomisinde az da olsa bir büyüme söz konusudur.” dedi.

KREDİ ALMADA ZORLANIYORUZ

Mardin Sanayicisinin bankalardan kredi almada zorlandığını, bankaların bölgedeki arazi ve taşınmaz malların teminat olarak kabul edilmediğini söyleyen Bedrettin Karaboğa,” Sanayicimiz birkaç milyon liralık yatırım yapıyor, tesisini kuruyor. İşletme kredisine gelince tökezliyor. Çünkü bankalar birkaç milyon liralık yatırıma işlet kredisi vermekten kaçınıyor. Bölgedeki ev, arazi ve yatırımlar teminat olarak kabul edilmiyor. Bankadalar teminat olarak batıda ev ve taşınmaz mal var ise onu teminat olarak kabul ediyor. Burada yatırım yapan sanayici ve işadamı eğer batıda evi yada taşınmaz malı varsa kredi alabiliyor. Bankların bu uygulamaları sanayicinin önünü kesiyor.”şeklinde konuştu.

EKONOMİK KRİZ TURİZMİ ETKİLER

Mardin ve bölgenin ekonomik krizden en fazla turizm sektöründe etkilenebileceğini söyleyen Karaboğa “Dünya Ülkelerini ve Türkiye’yi etkileyen ekonomik krizin bölgemizde en fazla turizmi etkileyeceğini düşünüyorum. Turizmimiz ağırlıklı olarak iç dinamizme bağlıdır.” Dedi

Hab. Mehmet Çelik

www.habermardin.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum