22 Mart 2009

Sivrisinekler için öldürücü lazer silahı

http://medya.zaman.com.tr/2009/03/22/sivrisinek.jpg
Amerikalı bilim insanları, sivrisinekleri öldürecek yeni bir lazer silahı geliştirdi.

Yıldız Savaşları silah programında geliştirilen lazer teknolojisi her yıl 1 milyon insanın ölümüne neden olan sivrisineklere karşı kullanılacak. Bu silah, otomatik olarak sivrisineklere kilitleniyor. Kitle imha silahının İngilizce kısaltması WMD'den esinlenerek, Sivrisinek İmha Silahı (İngilizcesinde aynı kısaltma, WMD) adı verilen silah, ABD'yi nükleer bir saldırıdan korumak üzere hazırlanan Yıldız Savaşları planı üzerinde çalışmış astrofizikçi Lowell Wood'un yardımlarıyla geliştirildi.

Projede yer alan bir diğer astrofizikçi Dr. Jordin Kare, CNN'de yaptığı açıklamada, "Bu silah dakikalar içinde milyonlarca sivrisineği öldürebilecek. Sivrisineklerin yok olması ekosisteme zarar vermeyecek. Çünkü onlarla beslenen canlılar yok. Hiç kimse sivrisinekleri özlemeyecek" dedi.

Sıtma, dişi sivrisineklerin ısırıklarında insanlara geçen parazitler sayesinde yaşamı tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre,sıtma tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak görülüyor ve her 30 saniyede bir Afrikalı çocuğun ölümüne yol açıyor. Her yıl küresel olarak 300 milyon sıtma vakası olduğu ve bunun 1 milyondan fazlasının ölümle sonuçlandığı tahmin ediliyor.

WMD lazer, sivrisinek kanatlarını çırparken çıkan ses frekansını algılıyor. Bilgisayar lazeri ateşliyor, kanatları yanan sivrisinek ölüyor. Projeye Microsoft'un kurucusu Bill Gates de destek veriyor. Bir uzman, köylerin üzerinde bu lazere sahip insansız uçakların devriye gezerek bir gecede milyarlarca sivrisineği öldürebileceğini söyledi.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum