1 Nisan 2009

Çiftçinin yüzü baharla güldü

Geçen yılki kuraklığın aksine, bu yıl Mardin il genelinde ekili ve dikili alanlarda yaşanan olumlu iklim koşulları çiftçinin yüzünü güldürdü.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifeciftci.jpg
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yer alan Mardin'de bol yağışla gelen baharın bereketi yaşanıyor.
Mardin Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, bol yağış alan GAP yöresi Mardin'in Yukarı Mezopotamya topraklarında ekili ve dikili alanlarda görülen hızlı yeşerme ile bolluk ve bereketin habercisi olduğunu söyledi.
Mardin genelinde geçen yıl 19 binin üzerinde çiftçi ailesinin ciddi kuraklıktan etkilendiğini ve zararlarına karşı devletin şefkatli elini uzatması ile bir ölçüde zarar ve ziyanlarının telafi edildiğini belirten Çebi, "İnşallah bu yağışlar ardından çiftçilerimizin beklentisi olan rekolte artışı olur. Bol yağışla gelen canlanma ekili ve dikili alanlara olumlu etki etti. Temennimiz nisan yağışlarında gelmesi ve bu canlılığın ürünlere yansımasıdır" dedi.

Elazığ Orman Fidanlığı ile yaptıkları bağlantılar sonucu binlerce adet meyve fidanı getirerek yöre çiftçisine dağıttıklarını da dile getiren Hasan Çebi, "Vatandaşlarımızdan tek isteğimiz var, o da ağaçlandırmaya gerekli özeni göstermeleridir. Bunu yapmamız halinde yöremiz daha çok yağış alarak, Antalya yöresini aratmayacak narenciye bölgesi olmaması için hiçbir neden de göremiyorum. Bu nedenle vatandaşlara dağıttığımız meyve fidanı adetini her yıl katlayarak artırmanın büyük çabası içinde olduğumuzu ve bununda ekilmesi ile semeresini almanın ayrı bir mutluluğunu çiftçilerimizle paylaşıyoruz." diye konuştu.

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan da tarımsal alanların yanı sıra dikili alanlarda da bu sezon yaşanan olumlu yağışların semeresini almanın umudunu yaşayan çiftçilerin, yüzünün gülmesi ile kendilerinin de çok mutlu olduğunu söyledi. Son 2 yıldır Mardin yöresinde yaşanan ciddi kuraklık sebebi ile tarladan ürün kaldıramayan çiftçinin ekonomik krizle birlikte de ciddi mali sıkıntılar içine girdiğine işaret eden Oda Başkanı Özkan, "Bütün umudumuz Allah'ın rahmetinin üzerimize devamıdır. Çiftçinin umudu her zaman bu yöndedir. Yağışa bağlı ekili alanların olumlu etkilendiği Mardin'de, bir aksilik yaşanmaz ise bu sezon, geçen yılların zarar ziyanını bir ölçüde azaltacak bol ürünün almasını umut ediyoruz." dedi.
Ekrem Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum