1 Nisan 2009

Uzmanlardan Burucella Hastalığı uyarsı

Bahar mevsimi ile birlikte kırsal alanda üretilen taze beyaz peynirin başta malta humması olmak üzere birçok bakteriyel hastalıklara yol açtığı belirtildi.
http://resimler.haberler.com/haber/005/bahar-mevsimi-ile-uretimi-artan-taze-peynire_o.jpg
Malta humması (Burucella) hastalığına karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, taze peynir ve süt ürünlerini kaynatmadan kesinlikle tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Mardin yöresinde bahar mevsimi ile birlikte artış sağlayan süt ve süt ürünleri birçok sakıncaları da beraberinde getirdiğini belirten Mardin Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Oktay Baybugün, bahar aylarının gelmesi ile birlikte hayvanlardan üretilen ve sokak ve pazarlarda sıklıkla satılan iyi kaynatılmamış çiğ süt ile taze peynirin malta ummasına(Brucella) neden olabileceğini söyledi.

Hayvanlardan insanlara geçen en ciddi hastalıklarından biri olan Malta Humması'nın insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Oktay Baybugün, "Bu tür hastalığa karşı önlem alınmazsa kronikleşerek ölümcül hastalıklara yol açabilir. Malta humması, hayvanların idrar ve dışkısı ile çiğ süt ve taze peynirin yüksek ısıda iyi kaynatılmamasından kaynaklanıyor. Vatandaşların, bugünlerde pazardan yoğun olarak aldıkları çiğ sütten yapılan taze peynirleri, tuz içeren salamurada 45 ile 60 gün arasında bekleterek tüketmeleri gerekir. Hasta hayvanların, eti, sütü, süt ürünleri ile temas eden insanlara bu hastalık bulaşabilir. Bu yüzden, hayvan yetiştiricileri, veterinerler, çobanlar, mezbahada çalışanlar, sütçüler, peynirciler bu hastalığa karşı iyi korunmaları gerekir." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum