23 Nisan 2009

DAVA 6 MAYIS'A ERTELENDİ

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1441_mini.JPG
Mardin Midyat’ta 3 köy, Mor Gabriel Manastırı’nın ormanlık alanı duvarla çevirip işgal ettiği gerekçesiyle süren davanın duruşmasına bugün devam edildi.

Midyat’ta bulunan ve dünyadaki Süryanilerin merkezi konumundaki Mor Gabriel Manastırı ile Müslümanların yaşadığı 3 köy, (Yayvantepe, Eğlence ve Çandarlı) Köyü arazi anlaşmazlığı ile süren davalar duruşmaları bugün; Midyat Adliyesi Asliye Hukuk Mahkemesi`ndeki görülen davaların duruşması yapıldı.

Davayı izlemek için Adliye önünde yüzlerce vatandaş katıldı. Avrupa Birliği(AB) Siyasi İşler Danışmanı Sema Kılıçer, Almanya Büyük Elçiliği Siyasi İşler Başkatibi ve Avrupa Birliğini(AB)’temsilen Katrin Buchholz, İsveç Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Türk Asıllı Yılmaz Kerimo, İsveç ve Almaya’da bulunan Süryani sivil toplum kuruluş temsilcileri yanı sıra, Avrupa dan bazı gazeteci, ve din adamlarının yanı sıra yurt içinden ve yut dışından vatandaşlar katıldı.

Yılmaz Kerimo, bu mahkeme Türkiye’nin bir ayıbı olduğu söyleyerek duruşmaların uzamsına tepki gösterdi. Kerimo, “mahkemenin ertelenmesi tabiki daha iyi incelenmesi için gerekiyor ama uzadıkça değil tabi. Uzadıkça sinirler geriliyor, uzadıkça mesele daha da uzuyor, Türkiye’nin imajı daha da bozuluyor. Bu konun artık bitmesi gerekiyor. Bitip ve herkes kardeşçe komşu, herkes birlikte yaşıyor. Bu mahkeme Türkiye’nin bir ayıbıdır.

Bu mahkeme artık bitsin.”şeklinde konuştu.

AB temsilen Katrin Buchholz ise, “Türk mahkemelerinden alışkın olduğumuz gidişatı beklediğimiz şekilde bir takım belgelerin incelenmesi için süreler istendi. Bu doğrultuda duruşmalar ertelendi. Memnuniyetle tekrarlamak isterim ki sadece Alman Büyükelçiliği adına bulunmuyorum. Bütün AB’ temsilen adına katılıyorum. Türkiye’nin AB’ birliğine katılım ortaklığı süreci içerisinde bulunmaktadır. Bu çerçevede de temel haklar teşkil etmektedir. Bizde bu çerçevede olayı değerlendirdiğimizden bu olayları takip etmek amacı ile burada bulunuyoruz. Yapılmakta olan kadastro çalışmaları neticesinde Hıristiyan cemaatin bir takım rahatsızlıkları var. Memnuniyetsizlikleri var.”diyerek, “onarlı” desteklemek amacı ile burada bulunduklarını söyledi.

Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davada, yapılan bilirkişi ve keşifler mahkemeye başkanına sunuldu. Davalı ve davacı tarafların bilirkişi raporlarına itiraz etmeleri üzerine mahkeme başkanı süreyi 6 Mayıs tarihin de erteledi.

Davayı izlemeye gelen heyet daha sonra Mor Gabriel (Deyrulumur)manastırına hareket etti.

Selahattin Erol
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum