2 Mayıs 2009

Mor Gabriel Manastırı Avrupa Parlamentosu'nda

Midyat'ta bulunan ve Hz.İsa'nın konuştuğu dil Aramice'nin konuşulduğu 1600 yıllık Mor Gabriel Manastırı'na açılan davalar Avrupa Parlamentosu'nda soru önergesi konusu oldu.
http://syrcom.cua.edu/Hugoye/Vol9No2/HV9N2TRSaintLaurent_P04_MGabriel.jpg
Önergede, "Bu davalar AKP politikacılar tarafından temsil edilen komşu köylerce açılmıştır. Davalar başarılı olursa, Arami rahip ve rahibeleri Mor Gabriel Manastırı'nın dışına çıkarılacak ve güneydoğu Anadolu'daki 1600 yıllık Müslüman olmayan bir gelenek sona erecektir" iddiasında bulunuldu.
Avrupa Parlamentosu Üyesi Georg Jarzembowski AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle Parlamento Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde Türkiye'deki Asuri Ortodoks Hristiyan Aramilerin ruhani merkezi olan Mardin Midyat'taki Mor Gabriel Manastırı'nın 397 yılında inşa edildiğini bildirdi. Jarzembowski yaklaşık 70 din adamının yaşadığı manastırın her yıl binlerce Arami tarafından ziyaret edildiğini belirtti.
Manastırın 2008'den bu yana aralarında "yasadışı yerleşim" suçlamasını da içeren çok sayıda davayla karşı karşıya kaldığını belirten Jarzembowski, "Bu davalar AKP politikacılar tarafından temsil edilen komşu köylerce açılmıştır. Davalar başarılı olursa, Arami rahip ve rahibeleri Mor Gabriel Manastırı'nın dışına çıkarılacak ve güneydoğu Anadolu'daki 1600 yıllık Müslüman olmayan bir gelenek sona erecektir" iddiasında bulundu.
Arami inancına sahip cemaatin Türkiye'de bir dini azınlık olarak tanınmadığını, Türkiye'de cemaatların dini azınlık olarak görülmediğini, bunların azınlık haklarından yararlanmadıklarını, gençleri eğitmelerine izin verilmediğini ve bundan dolayı inanç ve dillerine ilişkin birikimlerin gelecek nesillere geçmediğini savunan Jarzembowski "6 Ekim 1997 tarihinden itibaren Asuri Ortodoks Kilisesinde kullanılan İsa'nın dili Aramice'nin öğretimi 6 Ekim 1997 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nde resmi olarak yasaktır" dedi.
Alman vekil şu soruları yöneltti:
"-Komisyon Mor Gabriel manastırına karşı açılan davaları izliyor mu? -Komisyon manastıra karşı açılan davaları nasıl değerlendiriyor? -Komisyon'a göre, Türkiye'deki Hristiyan Arami halkın statüsü nedir? -Yaşananlar karşısında Türkiye Cumhuriyeti'nde dini özgürlükler garanti altında mı? -Komisyon, Arami dilinin yasaklanması ve Aramilerin bir dini azınlık olarak tanınmaması olaylarının Türkiye'yle katılım müzakereleri için bir engel oluşturduğunu düşünüyor mu? -Komisyon Türkiye'yle katılım müzakereleri çerçevesinde resmi olarak tanınmamasına karşın Türkiye'deki dini azınlıklara daha fazla hak ve daha iyi koruma temin niyetinde mi?"
Hz.İsa'nın konuştuğu dil Aramice, Mel Gibson'un prodüktörlüğünde çekilen Passion adlı filmde de kullanılmıştı.
Dil, Ortadoğu'nun sayılı bölgelerinde az sayıda kişi tarafından konuşuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum