1 Mayıs 2009

Vali Duruer'den Sınır Kapısı Müjdesi

Mardin Valisi Hasan Duruer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yaklaşık 25 milyon dolara yaptırılacak Nusaybin sınır kapısının temelinin Mayıs ayında atılacağını söyledi.
http://www.mardin.gov.tr/images/resim/hudut1.jpg
Mardin Valisi Hasan Duruer, açıklamasında, geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalar kapsamında sınır kapısı için 216 dönüm arazinin mayınlardan temizlenerek hazır hale getirildiğini ifade etti.
Duruer, "Kuzey Irak aracılığıyla güney Irak ile ticaretimiz var. Habur sınır kapısına alternatif teşkil edecek Nusaybin sınır kapısı, Ortadoğu pazarına yönelik transit taşımacılığına da büyük katkı sağlayacak. Mardin'in sınır ticaretine yakın olması İpek yolu güzergâhının canlanmasına vesile olacaktır. Bu da Mardin'in ekonomisinin kalkınması demektir. Yeni sınır kapısının açılması ile iki il ve ülke arasındaki ticaret hacmi daha da artacaktır. Uluslar arası taşımacılığa hizmet sağlayacak Nusaybin gümrük kapısı, aynı zamanda birçok körfez ülkelerine Türkiye -Suriye üzerinden yapılacak mal ve hizmetlerin transferini sağlayacaktır." dedi.

Nusaybin'e yapılacak transit gümrük kapısının, günlük ortalama 2 bin, 2 bin 500 arasında araç geçişine imkân sağlayacak şekilde gerekli elektronik donanıma sahip olacağını hatırlatan Vali Duruer, "Habur sınır kapısı kapasitesini aştı ve yeni kapı bu kapının yükünü hafifletecek. Nusaybin kapısından Suriye-Irak arasındaki El Rabia Kapısına 76 kilometrelik bir mesafe var. Bu kapıdan çıkış yapanlar Suriye'den Irak'a 76 kilometrelik bir mesafede gidebilecekler. Bu da hem nakliyatçılar hem de ihracatçılar açısından bir avantaj olacak. Şu anki sınır kapısı 1952 yılında açılmıştı. Kapının açılması ile birlikte Mardin dışa açılan ekonomik pencere konumuna gelecektir. En az bölgede 5 bine yakın insana yeni iş alanları doğacaktır. Bu da bölgedeki işsizliğe önemli miktarda azalmasına ve yeni istihdamların oluşmasına vesile olacaktır. Ayrıca dünya sınır ticaret merkezi haline gelecektir. Türkiye'ye komşu Suriye ile son 4 yıldır sağlanan çok yönlü üst düzey görüşmelerle her iki ülke arasında baş gösteren olumlu gelişmeler sınır ticaretine de yansıyacak ve iki ülkenin ekonomi lokomotifi olacaktır." şeklinde konuştu.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı ise yeni sınır kapısının açılması ile Adana ve Ceyhan'dan Şırnak'ın Silopi ilçesine kadar uzanan bin 200 kilometrelik tarihi İpek yolu güzergâhının yeniden canlanacağını söyledi.

Tutaşı, "Özellikle karayolu güzergâhında atıl durumda olan binlerce tesis yeniden işlerlik kazanacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki işsizlik bu yatırımla ortadan kalkacaktır. Tamirhaneler, lastikçiler, otelciler ve lokantacılar, tesislerini onaracak ve yenilerini kurup iş ve aş imkânı sağlayacaktır. Bundan daha güzel yatırım da olması mümkün değildir." ifadesini kullandı.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum